1e van 30 Hyundai waterstoftrucks in Nederland

1e van 30 Hyundai waterstoftrucks in Nederland

1 april 2021 1 Door Arjan de Putter

OrangeGas (OG), leverancier van duurzame brandstoffen, en Hyundai-dealer Groenewold & Dijkhuizen starten een exclusief pilotproject met Hyundai. Met dit project gaan 30 waterstof trucks in Nederland de weg op. Het is ook de aanzet naar een landelijk dekkend netwerk van waterstoftankstations

Als de proef een succes wordt, worden nog veel meer waterstoftrucks naar Nederland gehaald. Het gaat om de Hyundai XCIENT Fuel Cell, een 19 ton’s 2 bakwagenchassis dat geschikt is voor verschillende opbouwvarianten. De eerste demovrachtwagen wordt dit jaar geleverd. Er kan ruim 32 kg waterstof in de tank. Deze wordt afgevuld op 350 bar.

Om de trucks betaalbaar te maken wordt vermoedelijk net als in Zwitserland voor een pay-per-use model gekozen. In Zwitserland rijden inmiddels de eerste vijftien van totaal 1500 waterstoftrucks.

OG geeft hiermee een mooi visitekaartje af: zij heeft de ambitie om de grootste waterstofaanbieder van Europa te worden. De ambitie blijft niet alleen bij het uitrollen van tankstations, maar OG wil ook een rol spelen bij de productie van groene waterstof en nu ook het beschikbaar maken en faciliteren van waterstofvrachtwagens.

Ook Groenewold & Dijkhuizen geeft een mooi visitekaartje af als grootste waterstofdealer van Noord-Nederland: zij hebben inmiddels meer dan 50 Hyundai FCEV’s af mogen leveren.