Aantal waterstoftankstations: Nederland op 2e plaats in Europa

Aantal waterstoftankstations: Nederland op 2e plaats in Europa

16 maart 2021 2 Door Arjan de Putter

Onlangs kondigde Hysolar aan dat hun waterstoftankstation in Nieuwegein dit voorjaar in gebruik wordt genomen. Dat brengt het aantal operationele waterstoftankstations in Nederland volgens onze kaart op negen. Nu staan er op onze kaart twee stations die formeel niet publiek zijn (gemeentewerf Groningen en Delfzijl. Daarnaast zijn er meerdere private FOS700 installaties. Hoe presteert Nederland internationaal gezien? We deden een klein onderzoekje.

H2stations.org

De website van H2stations.org biedt een overzicht van alle waterstoftankstations over de hele wereld. We turfden de stations die in operatie waren en kwamen tot deze Europese top-10:

# Land H2stations.org
1 Duitsland 93
2 Frankrijk 31
3 Verenigd Koninkrijk 12
4 Zwitserland 10
5 Denemarken 8
6 Oostenrijk 8
7 Nederland 7
8 Noorwegen 5
9 Zweden 4
10 Spanje 4

Kenners zal het hoge aantal stations in Frankrijk opvallen. Heel veel van die stations vullen tot 350 bar en zijn voor personenwagens minder interessant: die wil je het liefst tot 700 bar kunnen afvullen, want dan heb je een volle tank.

NB Door het handmatige tellen kan het zijn dat we er in Duitsland en Frankrijk net iets naast zitten.

H2.Live

H2.Live levert een totaal ander overzicht. Zij bieden ook een doorkijkje naar de toekomst. Dat levert het volgende beeld:

Aantal operationele waterstoftankstations in Nederland per maart 2021

Nederland neemt in Europa een vijfde plaats in.

Als we de cijfers van operationele en geplande waterstoftankstations optellen, dan ziet het plaatje er heel anders uit:

Aantal operationele en geplande waterstoftankstions in Europa - maart 2021

En nu het hier een wedstrijdje Nederland-Duitsland lijkt te worden kunnen we Nederland met een rekenkundig foefje Europees kampioen maken als we het aantal stations per vierkante kilometer berekenen. Kijken we naar het hoogste aantal waterstoftankstations per inwoner, dan wint Denemarken.