Akio Toyoda rijdt Rally van Ieper met Yaris op waterstof

Akio Toyoda rijdt Rally van Ieper met Yaris op waterstof

23 augustus 2022 1 Door admin

Toyota kondigde vooraf voormalig wereldkampioen Juha Kankkunen aan als de man die de demonstratie van de Toyota Yaris met waterstofmotor zou rijden in Ieper. Groot was de verrassing toen niemand minder dan Akio Toyoda, president van Toyota Motor Corporation, in eigen persoon achter het stuur plaats nam.

De rally was de eerste keer dat Toyota met een waterstofmotor in ontwikkeling op de openbare weg buiten Japan reed.

De GR Yaris H2 werd op 20 augustus ingezet op het rallyparcours Special Stages 11. Deze route van 15 kilometer ging over extreem smalle weggetjes en vlak langs huizen, wat ook voor ervaren rallyrijders een ware uitdaging was. De Yaris diende als testauto en reed voor de safety car uit om de veiligheid van de etappe te bevestigen.

Het wegdek was glad en de omstandigheden veranderden continu. Een uitdaging dus voor Toyoda, die eigenlijk geen tijd had om zich goed op deze rit voor te berijden. Dat belette hem niet om – er onder toeziend oog van Kankkunen – de vaart er goed in te zetten, zoals op de video te zien is.

De rally in Ieper was vanuit waterstofoogpunt om nóg een reden bijzonder: De Toyota Mirai werd hier ingezet als externe stroomvoorziening.

Het rijden van Akio was geweldig. En de waterstofmotor leverde een solide koppel, waardoor het niet anders was dan een benzinemotor. Omdat ze geen CO2 uitstoten, denk ik dat waterstofmotoren een van de opties zullen worden om koolstofneutraliteit te bereiken, niet alleen in de wereld van de autosport, maar ook in de wereld van alledaagse auto’s.

Juha Kankkunen, voormalig wereldkampioen rallyrijden