Australische overheid neemt eerste 20 waterstofauto’s in wagenpark op

Australische overheid neemt eerste 20 waterstofauto’s in wagenpark op

8 maart 2021 0 Door Arjan de Putter

De Australische overheid neemt in maart 20 Hyundai Nexo’s in gebruik. Dat is de eerste toepassing van FCEV’s door een Australisch overheidsorgaan. Voor het eind van deze maand gaan ze de weg op als onderdeel van Australian Capital Territory (ACT).

Het zijn de eerste waterstofauto’s met een Australische type-goedkeuring. Met de inzet van de waterstof SUV’s wil de overheid een signaal afgeven over de ambities om een krachtige waterstofeconomie te ontwikkelen.

Het eerste openbare waterstofvulpunten openen naar verwachting eveneens in maart. Deze HRS staat in Canberra en is geschikt voor een druk van 700 bar. De auto’s worden onderhouden door de Lennock Hyundai-dealer, die eveneens de primeur heeft als eerste waterstof autodealer van Australië.

Caradvice meldde in augustus 2020 al dat de Hyundai Nexo goedgekeurd was voor de Australische markt en in 2021 op de markt zou komen. Maar om te rijden moet je ook down under eerst kunnen tanken. De komst van de Nexo’s hing samen met de opening van het waterstofvulpunt. 

Andere tankstations in Australië

De overheid van Brisbane neemt eveneens vijf Nexo’s af. Deze zijn inmiddels verscheept. Het waterstofvulpunt in Brisbane is medio 2020 open, maar echter nog niet publiek toegankelijk.

Toyota opende eind 2020 samen met de overheid van Victoria een station in Melbourne. Hyundai stelt dat stations in Zuid Australië, West Australië en Tasmanië onder weg zijn, maar noemt nog geen data. Het enige waterstofvulpunt tot die tijd is het vulpunt bij het hoofdkantoor van Hyundai in Sydney. Dat is echter alleen voor eigen gebruik.