Berlijnse hulpdiensten nemen waterstofauto’s in gebruik

Berlijnse hulpdiensten nemen waterstofauto’s in gebruik

25 juni 2020 0 Door Edo Smit

In de Duitse hoofdstad Berlijn hebben de politie en brandweer recent waterstof aangedreven voertuigen in dienst genomen. De noodhulpdiensten zetten in op waterstof, sinds januari 2020 zijn er twee Toyota Mirai’s aangeschaft door de politie. Nu is het de beurt aan de brandweer om vier nieuwe Toyota Mirai’s in gebruik te nemen.

Herkenbaar
De nieuwe waterstof aangedreven Mirai’s zijn uitgerust met zwaailichten en sirenes. Door zijn felrode carrosseriekleur en bestickering zijn de voertuigen herkenbaar. De elektromotor in de Mirai levert 154 pk, die zorgt voor voldoende vermogen om snel op hun locatie aan te komen zonder schadelijke stoffen uit te stoten.

Waterstof tanken is in Berlijn geen probleem. Er zijn inmiddels vijf waterstoftankstations in gebruik en een Mirai tanken neemt ongeveer drie tot vijf minuten in beslag. Niet veel langer dus dan bij een conventionele brandstofmotor.

De aanschaf van de waterstof aangedreven Toyota’s is mede gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Berlin Sustainable Development Program (BENE). Het doel van BENE is om de uitstoot in Berlijn te verlagen. 

Goed voorbeeld doet volgen
Steeds meer hulpdiensten in andere Duitse steden zetten waterstof of elektrisch aangedreven auto’s in. Zo heeft de politie is Osnabrück recent een Hyundai Nexo in gebruik genomen en de Hamburgse politie een Mercedes GLC F-cell.