Bestel een Toyota Mirai inclusief je eigen tankstation

Bestel een Toyota Mirai inclusief je eigen tankstation

10 maart 2021 0 Door Arjan de Putter

Hoewel het aantal tanklocaties in Nederland gestaag toeneemt, is er nog geen sprake van een goede landelijke dekking. Bij Toyota is men daarom inventief: er was al een tankservice mogelijk (je nieuwe Mirai wordt opgehaald en met een volle tank weer teruggebracht), nu presenteert Toyota nóg een oplossing: een eigen tankstation voor op eigen grond. 

In samenwerking met Resato International uit Assen biedt Toyota Nederland (Louwman & Parqui) een slimme oplossing: een kleinschalig vulpunt waarmee tot 700 bar kan worden getankt. Daarmee kun je tanken terwijl je werkt en bespaar je reistijd naar een van de publieke waterstoftankstations.

Geheel ontzorgd

Afnemers van de Toyota Mirai kunnen kiezen of ze willen leasen of kopen. Toyota en Resato bieden bijvoorbeeld aan een leaseregeling aan waarin de afnemer geheel wordt ontzorgd: financiering, vergunningsprocedure, plaatsing van het vulpunt, levering van de waterstof en onderhoud aan zowel de Toyota Mirai als aan het waterstoftankstation.

Een dergelijk waterstoftankstation voor eigen gebruik is zinvol voor bedrijven die met meerdere waterstofauto’s en waar nu nog geen publiek waterstoftankstation in de buurt is.

De kosten van verwijderen van het vulpunt zijn ook in het leasebedrag opgenomen. Dat kan bijvoorbeeld zodra er wél een vulpunt in de buurt is. De ambitie van de overheid is dat Nederland in 2030 200 waterstofvulpunten kent.

Tanktijd

Bij het vulpunt op eigen terrein (de zogenaamde FOS700) duurt het tanken gemiddeld 50 minuten. Dat is doorgaans nog steeds sneller dan de hoeveelheid stroom voor 650 kilometer snelladen van een elektrische auto. Bij een publiek vulpunt duurt het tanken drie tot vijf minuten. Daar is het snelheidsverschil enorm. 

Generieke aansluiting

Ook handig om te weten: alle waterstofauto’s hebben dezelfde tankaansluiting. Het tankstation is dus ook bruikbaar voor andere automodellen, zoals de vorige generatie Mirai, of de Hyundai iX35 en de Nexo.

Nieuwe Mirai

De nieuwe Mirai staat media maart in de showroom. Hij heeft een actieradius van 650 kilometer (WLTP), ook als het koud is. Toyota stelt een auto met meer rijdynamiek in het verschiet als gevolg van een lager zwaartepunt in combinatie met achterwielaandrijving. Hij is leverbaar vanaf € 65.995 en heeft een fiscale bijtelling van 12% over de volledige fiscale waarde.