Kazachstan: de place to be voor groene waterstof

De cijfers van Kazachstan: 19 miljoen inwoners die op 2,7 miljoen vierkante kilometer leven. Dat is net iets meer inwoners dan Nederland (17 miljoen) maar verspreid over een oppervlak dat 65 keer zo groot is. Anders gezegd: de kans dat er mensen klagen als je hier een windmolen neerzet is een stuk kleiner dan in Nederland.

Het Duitse Svevind heeft Kazachstan ook ontdekt en gaat een enorm windmolenproject realiseren. Dat park moet maar liefst 45 GW opwekken en is daarmee één van de grootste groene stroom- en waterstofprojecten ter wereld. Twee derde van dit vermogen wordt omgezet in waterstof. Dat lijkt ook logisch, want die opgeslagen energie zal vermoedelijk niet in Kazachstan zelf worden geconsumeerd. Door het op te slaan is het geschikt voor export naar Europa en Azië. 

Ter vergelijking: het Nederlandse stroomverbruik is 120 miljard kWh (ofwel 120 GWh). De jaaropbrengst van de Kazachstaanse molens hangt af van het aantal vollast uren. Als we eens uitgaan van 2.000 uur per jaar dan komt 45 GW overeen met een opbrengst van 90.000 GWh. Ofwel dit windmolenproject genereert in zijn eentje al 75% van de gehele Nederlandse stroombehoefte. Volgens Svevind is de opbrengst voldoende om jaarlijks 3 miljoen ton waterstof te maken.

Spanje

Nu ontstaan er over heel Europa van dit soort projecten: we berichten al eerder over een project in Spanje in het kader van de HyDeal Ambition: daar wordt voor 95 MW aan zonnepanelen neergelegd waarvan ook 2/3 voor het maken van waterstof wordt besteed. Doel is om waterstof te produceren voor € 1,5 per kilogram.

Saudi Arabië

Als al die goedkope waterstof straks op de markt komt, wat betekent dat dan voor de vraag naar benzine en diesel? In Saudi-Arabië zijn ze al veel langer bezig met groen en grootschalig. Onder projectnaam NEOM wordt er een grootschalig een nieuwe duurzame stad gebouwd met een oppervlak van 26.500 vierkante kilometer. Iets meer dan de helft van Nederland dus. Er is een budget van 500 miljard USD voor uitgetrokken. De stad krijgt de vorm van een lijn met een lengte van 170 kilometer. Laat je inspireren door onderstaande video:

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/41sgRP0G6y4.jpg?itok=ROz3FpiC","video_url":"https://youtu.be/41sgRP0G6y4","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Ingesloten video (Responsive)."]}

Ook hier krijgt waterstof een rol: onder projectnaam Helios (budget 5 miljard USD) komt een groene installatie met een  vermogen van 4 GW die dagelijks 650 ton waterstof moet maken. 

Waterstof wedloop?

Het Midden Oosten was welvarend dankzij (onder andere) de zwarte schat in de bodem. Het goedje is wereldwijd zo belangrijk dat het crisissen kon veroorzaken. Voor de energiedrager van de toekomst kunnen landen met veel zon en/of wind hun stempel op de geopolitiek drukken. H2 Rijders blijft de ontwikkelingen met belangstelling volgen.

Tags

(advertentie)
Ingediend door admin op