BMW start kleine serie iX5 Hydrogen

BMW start kleine serie iX5 Hydrogen

5 december 2022 Uit Door Arjan de Putter

In september startte BMW al met de bouw van brandstofcellen in eigen fabriek. Inmiddels hebben ze bevestigd dat de bouw van de iX5 Hydrogen is gestart. De BMW iX5 Hydrogen wordt gebouwd in de proeffabriek van de BMW Group in het Research and Innovation Center in München.

BMW spreekt zelf van de allereerste Sports Activity Vehicle (SAV) met waterstofbrandstofceltechnologie. De iX5 heeft inmiddels een intensief testprogramma achter de rug. Vanaf het voorjaar 2023 wordt het model gebruikt voor demonstratiedoeleinden.

“We zijn er zeker van dat waterstof aanzienlijk aan belang zal winnen voor de individuele mobiliteit en daarom beschouwen we een combinatie van batterij- en brandstofcel-elektrische aandrijfsystemen op de lange termijn als een verstandige aanpak. Brandstofcellen hebben ook geen kritieke grondstoffen zoals kobalt, lithium of nikkel nodig, dus door te investeren in dit type aandrijfsysteem versterken we ook de geopolitieke veerkracht van de BMW Group. Met onze BMW iX5 Hydrogen-testvloot kunnen we nieuwe en waardevolle inzichten opdoen, waardoor we klanten een aantrekkelijk productaanbod kunnen bieden zodra de waterstofeconomie een wijdverspreide realiteit wordt.”

Frank Weber, lid van de raad van bestuur van BMW AG

De basisvoertuigen voor dit model worden geleverd door de BMW Group Plant Spartanburg in de VS en is ontwikkeld op het platform van de BMW X5. Deze is uitgerust met een nieuwe vloerconstructie zodat twee waterstoftanks kunnen worden weggewerkt in de middentunnel en onder de achterbank.

Daarnaast zijn er specifieke 12 en 400V elektrische systemen, die allemaal worden geïntegreerd in de assemblage.

De elektromotor is samen met de batterij in het gebied van de achteras geplaatst en is afkomstig van de huidige BMW eDrive-technologie. Het is al weer een vijfde generatie, die ook wordt gebruikt in de batterijelektrische en plug-in hybride modellen van BMW.

De brandstofcelsystemen onder de motorkap worden sinds augustus van dit jaar gemaakt in BMW’s interne competentiecentrum voor waterstof in Garching.

De BMW iX5 Hydrogen doorloopt alle gebruikelijke productiefasen, beginnend bij de carrosseriebouwer, vervolgens naar de spuiterij en montage en eindigend met een eindinspectie van elk afzonderlijk voertuig. Daarna ondergaat elk voertuig een uitgebreide functionele controle in het testcentrum van de BMW Group in Aschheim.