Californische test maakt snelle uitbreiding tankstations mogelijk

Californische test maakt snelle uitbreiding tankstations mogelijk

21 december 2020 0 Door Arjan de Putter

SoCalGas gaat een nieuw apparaat uitproberen dat waterstof scheidt van aardgas wanneer het in pijpleidingen wordt gemengd.

Southern California Gas Co (SoCalGas) heeft onlangs aangekondigd dat het in de praktijk een nieuwe waterstof distributietechnologie zou testen.

SoCalGas gebruikt deze test in de hoop de technologie toe te passen om duurzame brandstof te leveren.

De SoCalGas-veldtest richt zich op een door het Nederlandse HyET ontwikkelde technologie voor de distributie van gemengde waterstof. Het werkt op gemengd H2 en aardgas, terwijl het tegelijkertijd de waterstof scheidt en comprimeert.

Hoewel het om een beperkte veldtest gaat, is het doel om de levensvatbaarheid ervan op een veel groter niveau te begrijpen. Mocht het goed functioneren dan zou de technologie het mogelijk maken om het gas, op grote schaal, eenvoudig en betaalbaar te transporteren via het bestaande aardgaspijpleidingsysteem.

Met behulp van de technologie kon de H2 worden geëxtraheerd en gecomprimeerd bij waterstoftankstations. Omdat juist een goede infrastructuur van tankstations een belangrijke voorwaarde is voor de brede acceptatie van FCEV’s, zou deze technologie het rijden op waterstofauto’s en -trucks kunnen bevorderen.

Nederlandse technologie

De nieuwe waterstofdistributietechnologie die wordt getest, is gemaakt door HyET Hydrogen.
HyET Hydrogen is gevestigd in Nederland. De technologie is ontwikkeld om te worden gebruikt met bestaande aardgasdistributiesystemen om zuivere, sterk gecomprimeerde H2 te leveren.

Game changer

Deze test volgt op de hielen op de aankondiging van een nieuw programma door SoCalGas. Dat programma is bedoeld om H2 in de aardgaspijpleidingen van de staat te mengen. Mocht het programma goedkeuring krijgen van de regelgevende instanties, dan zou het de eerste stap worden in de toevoeging van waterstof aan het Californische aardgasnet.

“Deze innovatieve technologie zou een game-changer kunnen zijn, waardoor waterstof kan worden gedistribueerd naar waar het nodig is met behulp van het aardgasnet”, zei SoCalGas, vice-president van innovaties op het gebied van schone energie, Neil Navin. “Naarmate de vraag toeneemt naar emissievrije voertuigen zoals elektrische brandstofcelauto’s, heeft Californië duizenden extra waterstof-tankstations nodig – en deze technologie kan dat mogelijk maken.”

Via Hydrogenfuelnews