Changan kondigt massaproductie FCEV aan

Changan kondigt massaproductie FCEV aan

10 juni 2022 0 Door Arjan de Putter

Het Chinese Changan Automobile kondigt een nieuw model aan: de ‘Deep Blue’ ofwel de SL03. Het model komt in vier varianten, twee batterijelektrische modellen, een hybride en een die met een waterstofbrandstofcel wordt aangedreven. De officiële aankondiging is eind juni gepland. De auto krijgt een scherpe vanafprijs (€ 28.000) mee.

Deep Blue

De Deep Blue is bedoeld voor de zogenaamde generatie-Z consumenten. De SL03 is gebasseerd op de kersverse Changan EPA1 elektrische platform, waarop vijf modellen worden gebaseerd. Er zijn drie aandrijflijnen: volledig elektrisch, hybride en waterstofbrandstofcel. Daarmee wordt het de eerste FCEV die in massaproductie wordt genomen in China.

De vol-elektrische aandrijflijn wordt aangeboden met keuze uit twee motoren en batterijpakketten: 160 kW of 190 kW. De actieradius is respectievelijk 515 en 712 kilometer. De range wordt vergroot door het toevoegen van een 1,5 liter benzine motor in de hybride versie. Daarmee stijgt het rijbereik tot 1.200 kilometer. Voor de waterstofvariant wordt een rijbereik van 700 kilometer genoemd.

Efficiency

De SL03 is gericht op een minimale lucht- en rolweerstand: de deurgrepen zijn verzonken en de auto is voorzien van banden met een lage rolweerstand. De Cw-waarde van de Deep Blue is door alle maatregelen een extreem lage 0,23. De auto is 4,82 m lang, 1,89 m breed en 1,48 m hoog. De wielbasis is een forse 2,90 m. Dat doet vermoeden dat het ook op de achterbank goed toeven is.

Over Changan

De Changan Group is in handen van de Chinese staat. Het bedrijf is in 1862 opgericht en behoort tot de ‘big four’ van Chinese autofabrikanten: SAIC Motor, FAW Group, Dongfeng Motor Corporation en Changan. Het bedrijf maakt en verkoopt auto’s onder de eigen merknaam en werkt samen met Ford en Mazda.