CMB.TECH bouwt nieuwe trucks om tot dual fuel waterstoftrucks

CMB.TECH bouwt nieuwe trucks om tot dual fuel waterstoftrucks

15 december 2022 Uit Door Arjan de Putter

CMB. TECH kondigde de opening aan van de eerste dual fuel workshop waarmee ze truckconversies verder op willen schalen. Hierdoor kan het fossiele brandstofverbruik en de bijbehorende emissies tot 80% verminderen. De eerste dual fuel trucks worden in maart 2023 aan klanten geleverd. CMB. TECH verwacht 20 trucks per maand om te bouwen.

In deze werkplaats worden nieuwe ICE (Internal Combustion Engine) trucks omgebouwd met CMB. TECH’s dual fuel waterstoftechnologie. In de eerste fase richt CMB. TECH zich op één type truck, wat standaardisatie mogelijk maakt. Dit kan de prijs van de dual fuel conversie aanzienlijk verlagen. Deze dual fuel technologie kan worden toegepast op verschillende merken en het is de eerste stap naar de zero emissie doelstelling.

Met de opening van de eerste dual fuel workshop willen we bewijzen dat het conversieproces een eenvoudig en schaalbaar concept is. We gaan uit van een grootschalig geproduceerde truck, die we met een relatief kleine ingreep kunnen ombouwen tot een platform waarmee we vandaag grote emissiereducties kunnen realiseren. De transitie kan vandaag beginnen, zelfs zonder volledige dekking van waterstofinfrastructuur. We zetten de trend om op een betaalbare manier af te stappen van traditionele brandstof. Na een proefperiode kunnen we dit concept verder uitrollen naar andere locaties en voor andere heavy-duty toepassingen.

Roy Campe, CTO CMB.TECH

De dual fuel werkplaats is strategisch gelegen naast het CMB. TECH waterstoftankstation, waardoor de omgebouwde vrachtwagens de eerste tankbeurt met de nodige controles kunnen ondergaan voordat ze aan klanten worden geleverd.

Met deze technologie wordt waterstof in de verbrandingskamer aangezogen, waardoor er minder dieselinjectie nodig is om de motor aan te drijven. Het conversieproces begint met de montage van de waterstoftanks op de vrachtwagens en de installatie van CMB. TECH’s injectiering op de motor. Vervolgens wordt de motorregeleenheid geïnstalleerd. Daarna vindt de kwaliteitscontrole en validatie van de dual fuel waterstoftrucks plaats in de dual fuel werkplaats.

Naast het conversieproces en de certificering is de dual fuel werkplaats ook verantwoordelijk voor de inkoop en assemblage van de waterstofonderdelen die van strategisch belang zijn om tot een betaalbaar concept te komen.

Naar verwachting worden de eerste trucks in maart 2023 aan klanten geleverd. Zowel Van Moer Logistics, een toonaangevende logistieke speler in de haven van Antwerpen-Brugge, als Haesaerts, lid van ALTREA LOGISTICS groep, een Europese pionier in chemisch tanktransport, zullen de eerste CMB ontvangen. TECH waterstoftrucks om toe te voegen aan hun vloot.

Na een succesvolle pilot case bestelden we de eerste batch van 10 extra dual fuel trucks. De trucks worden ingezet voor (tank)containervervoer en vormen een duurzame aanvulling op ons wagenpark. We zijn onder de indruk van de professioneel uitgeruste werkplaats en we kijken uit naar de levering van de afgewerkte trucks in maart.

Jo van Moer – Founder & CEO Van Moer Logistics