Consument ziet waterstofauto als duurzaam alternatief

Consument ziet waterstofauto als duurzaam alternatief

17 november 2020 0 Door Arjan de Putter

Nederlanders zijn goed in alle mogelijke oplossingen afkammen, wel of geen mondkapjes, wel of niet elektrisch rijden, wel of niet op waterstof. En als we verbaal flink gesoebat hebben, geven we daarna met zijn allen volgas. Want daar zijn we ook goed in. Het is dan goed om te weten dat de Nederlandse consument positief staat tegenover rijden op waterstof. Dat blijkt uit een grootschalig kwalitatief onderzoek van de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) en BOVAG. Van het ondervraagde algemene publiek blijkt maar liefst 47% bereid om 10 minuten om te rijden om waterstof te kunnen tanken. Moet er langer dan 20 minuten worden gereden, dan haakt men af.

Geen groot en zwaar accupakket

Het onderzoek is uitgevoerd onder 500 KNAC-leden, 275 leaserijders en 500 mensen uit het algemene publiek. Maar liefst 80% van het algemene publiek ziet het als een groot voordeel van waterstof dat er geen groot en zwaar batterijpakket noodzakelijk is. Andere pluspunten die men noemt zijn een CO2-uitstoot van nul en het ontbreken van luchtverontreiniging.

De voordelen van een grote actieradius en het sneller kunnen tanken dan batterij-elektrische auto’s vallen vooral bij KNAC-leden in de smaak. De impact van de accu op het milieu blijkt een gedeelde zorg bij alle typen respondenten.

Tankstations en hoge aanschafprijs zijn obstakels

Uiteraard zijn er ook nadelen onderzocht. Daarop kwam het gebrek aan waterstoftankstations en de hoge aanschafprijs van waterstofauto’s uit de bus. KNAC-leden zien het als een issue dat waterstof minder groen is dan vaak wordt beweerd. 

Een deel van de leaserijders zet vraagtekens bij de veiligheid van waterstof omdat het explosief is. Opvallend is dat dit bij de KNAC-leden niet speelt.

Wie rijdt als eerste op waterstof?

Onder de automobilisten met een eigen auto scoorden de KNAC-leden (16%) het hoogst op de vraag wie zich als eerste in een waterstofauto ziet rijden. De leaserijders met een auto van de zaak scoorden met 29% echter nog hoger. Zij gaven ook vaker aan bereid te zijn om langer te rijden naar een waterstoftankstation. Voor 8% daarvan is zelfs een omweg van een half uur geen showstopper.