DB Schenker neemt eerste waterstoftruck af

DB Schenker neemt eerste waterstoftruck af

29 juni 2022 0 Door Arjan de Putter

Eén van ‘s werelds grootste transporteurs, DB Schenker, neemt zijn eerste waterstoftruck van Hyzon af. In juni 2022 bekeek CEO Helmut Schweighofer de voortgang van de bouw bij Hyzon in Winschoten. De truck wordt eind 2022 door leasemaatschappij Hylane aan DB Schenker afgeleverd.

Ik ben dankbaar om de vooruitgang te zien die we nu boeken bij het testen van een waterstofaangedreven voertuig voor lijnvervoer, wat een belangrijke stap zal zijn op onze reis naar koolstofneutraal wegvervoer

Helmut Schweighofer, CEO van DB Schenker Europe
Afb.: Sara Schiffer, Managing Director hylane and Helmut Schweighofer, CEO van DB Schenker Europe © Michael Fraunhofer

Samenwerking

DEVK/hylane en DB Schenker begonnen hun samenwerking bijna twee jaar geleden. Beide bedrijven begrijpen het belang van waterstof voor de transformatie van de transportsector en bundelden daarom hun krachten om hierin vooruitgang te boeken.

“Naast een 360-graden verhuurconcept, is het doel van de samenwerking om een ​​wissellaadbak vrachtwagen-opleggercombinatie te ontwikkelen die ons standaard wissellaadbaktype met een lengte van 7.820 mm kan vervoeren”, zegt Wolfgang Janda, Executive Vice President , Head of Network & Linehaul Management bij DB Schenker. “Dit is nieuw op de markt en stelt ons in staat om koolstofarm te maken zonder enig verlies van efficiëntie in ons landtransportnetwerk.”

Voordelen waterstoftrucks

Brandstofcelaangedreven vrachtwagens bieden verschillende voordelen in het vervoer over lange afstanden in vergelijking met batterij-elektrische voertuigen: het maximale laadvermogen is hoger, de actieradius is groter en het tankproces is vergelijkbaar met dat van diesel. DB Schenker is van plan om begin 2023 veldtesten te starten op een paar rijstroken met geselecteerde klanten. Het is ook van plan om vanaf het derde kwartaal van 2023 de activiteiten op te schalen en te commercialiseren, waarbij de voortgang die hier wordt geboekt zal afhangen van factoren zoals waterstofinfrastructuur en marktacceptatie. DB Schenker wil samen met zijn vervoerders in 2040 CO2-neutraal zijn. Het gebruik van groene waterstof (waterstof geproduceerd met behulp van hernieuwbare energiebronnen) is een essentieel onderdeel van de decarbonisatiestrategie van het bedrijf.