De RAI Vereniging blijft aandringen op verbreding van de subsidie

De RAI Vereniging blijft aandringen op verbreding van de subsidie

5 juni 2020 0 Door Edo Smit

De huidige aanschafsubsidie voor elektrische auto’s is alleen van toepassing op modellen met een actieradius van meer dan 120 kilometer en een cataloguswaarde van niet meer dan €45.000.-.

Vanaf 1 juli geld er in ons land een aanschafsubsidie voor nieuwe en gebruikte elektrische auto’s, van respectievelijk €4000 voor een nieuwe en €2000 voor een gebruikte. RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck is op zich blij met de regeling: “Voor het behalen van de klimaatdoelstellingen is het essentieel dat ook de particuliere automobilist verleid wordt om emissieloos te rijden.” Steven is echter minder enthousiast over het feit dat de door de gestelde eisen bepaalde merken en modellen feitelijk onverkoopbaar worden gemaakt. De RAI Vereniging blijft daarom aandringen op verbreding van de regeling.

Waterstof valt buiten de boot.
Omdat de regeling beperkt is tot auto’s met een aanschafwaarde van maximaal dan €45.000.- vallen waterstof-elektrisch aangedreven auto’s buiten de regeling. Volgens de RAI Vereniging is in de transitie naar duurzame mobiliteit waterstof een onmisbare schakel. “Maar op moment dat wij deze kansrijke techniek niet stimuleren, komt de ontwikkeling in Nederland onvoldoende op gang. Dit raakt niet alleen onze klimaatdoelen, maar maakt Nederland ook minder aantrekkelijk voor investeringen uit binnen- en buitenland.” Verteld Van Eck.

Om te zorgen voor een eerlijk speelveld moet de €45.000 grens voor waterstof-elektrische auto’s worden losgelaten volgens de RAI vereniging. Deze auto’s moeten, net zoals in de zakelijke markt, aantrekkelijk worden gemaakt voor de aanschaf door particuliere kopers.