Dekker sponsort waterstofauto van Eco-Runner Team Delft

Dekker sponsort waterstofauto van Eco-Runner Team Delft

20 maart 2021 0 Door Arjan de Putter

De Dekker Groep ondersteunt sinds kort het Eco-Runner Team Delft dat werkt aan ‘s werelds efficiëntste stadsauto op waterstof. De groep studenten van de TU Delft hoopt hiermee te mogen racen in de Shell Eco-Marathon, een wereldwijde competitie. Op 18 februari presenteerde het team hun ontwerp: Eco-Runner XI. 

Dekker zet hoog in op de energietransitie en stimuleert innovatie en jong talent. Het sponsoren van het Eco-Runner Team Delft past prima bij die amties. De 23 studenten werken sinds augustus 2020 hard aan de elfde versie van een door waterstof aangedreven stadsauto, de Eco-Runner XI. 18 februari presenteerde ze het ontwerp online en lichtte ze toe hoe ze omgaan met de nu virtuele Shell-Eco Marathon.

{“preview_thumbnail”:”/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/F0VIOfSzzZg.jpg?itok=9DMkYD0C”,”video_url”:”https://youtu.be/F0VIOfSzzZg”,”settings”:{“responsive”:1,”width”:”854″,”height”:”480″,”autoplay”:0},”settings_summary”:[“Ingesloten video (Responsive).”]}

Shell Eco-marathon: de virtuele race

De Delftenaren gaan in de Shell Eco-Marathon met hun ontwerp wereldwijd de strijd aan met 200 andere teams voor de titel van de meest efficiënte waterstofauto. Tijdens de race in de ‘Urban Concept’-klasse bootsen ze het ‘rijden in de stad’ na. Elk voertuig hoort te stoppen en op te trekken. Aan het begin en einde van de race meten ze de energie in de tank en de accu. Het team met het minste verbruik wint. 

Door COVID-19 verloopt de competitie tot nu toe virtueel;  een fysieke race op een gesloten circuit is nog onzeker. Het team maakte daarom een digitale simulatie om de strategie voor hun waterstofbolide op de baan te bepalen. Zo blijven ze hun auto testen op mogelijke circuits totdat de competitie over 4 maanden losbarst. 

Stadsauto op waterstof

Eco-Runner Team Delft wil met het fancy ontwerp en de bouw van deze ultra-efficiënte stadsauto op waterstof inspiratie bieden voor duurzame mobiliteit.  De Eco-Runner XI heeft geen verbrandingsmotor maar elektromotoren die draaien op duurzaam opgewekte waterstof.  Door toevoeging van zuurstof komt energie vrij; de enige uitstoot is water. Rijden op waterstof is een van de alternatieven voor de toekomst en de ontwikkeling ervan is nog lang niet klaar. De lichte en aerodynamische Eco-Runner XI is nu al 100 keer zuiniger dan de zuinigste benzineauto op de markt. Een veelbelovend ontwerp.

Dekker en waterstof

Dekker wil bouwstof voor ontwikkeling van jong talent zijn. Bovendien sluit de sponsoring van het Delftse team aan bij het stimuleren van de ontwikkeling van groene waterstof. Dat het Dekker menens is met duurzaamheid blijkt uit hun wagenpark: naast de batterij elektrische auto’s inmiddels 5 waterstofauto’s. Ook  faciliteren ze in IJzendoorn een testopstelling voor het bunkeren van waterstofolie bij een drijvend zonne-eiland