Eco-Runner doet aanval op WR van Toyota

Eco-Runner doet aanval op WR van Toyota

5 juli 2021 0 Door Arjan de Putter

Studenten van het Eco-Runner Team van de TU Delft gaan met hun zelfgebouwde waterstofauto proberen om de wereldrecord afstand van Toyota te verbeteren. Op 5 en 6 juli zullen zij bij de R&TC in Helmond 30 uur lang achter elkaar met hun waterstof stadsauto rijden. Met een tank die 12 keer minder waterstof bevat dan die van de Toyota Mirai, denken ze het huidige record te verbreken en meer dan 1000 km non-stop te kunnen rijden. Uiteindelijk met het doel: het belang van waterstof en duurzame mobiliteit benadrukken.

Een Nieuwe Uitdaging

Het team behaalde dit jaar al de titel ‘meest efficiënte stadsauto op waterstof in Nederland’ tijdens hun zelf georganiseerde efficiëntie race. Nu willen ze hun grenzen nog verder verleggen en een grote technische uitdaging aangaan, door non-stop te rijden tot het huidige waterstof afstandsrecord van de Toyota Mirai is verbroken. Op 31 mei dit jaar is dit record nog verbeterd met de nieuwste waterstofauto van Toyota, welke 1003 km heeft gereden op een tank van 5,6 kg waterstof. Met dit nieuwe record hebben ze de lat voor het Eco-Runner team nog een stuk hoger gelegd.

 

Een Hyper-efficiënte stadsauto

Met een volledig zelf ontworpen auto willen de studenten het record van de Toyota Mirai verbreken door op één tank nog verder te rijden. Hoewel de auto een stuk kleiner is en voor één persoon geschikt is, bevat de tank ook ruim twaalf keer zo weinig waterstof, namelijk 450 gram. Deze hoeveelheid kan worden getankt voor maar vijf euro, waarmee je helemaal van Amsterdam naar Milaan zou kunnen rijden. Lotte Borstlap, Project Manager: “Door te blijven innoveren, willen wij laten zien wat de mogelijkheden zijn van duurzame mobiliteit en het belang ervan benadrukken. Zo hopen we anderen inspireren zelf na te denken over duurzamer leven.”

 

Dertig uur non-stop rijden

Tijdens de poging zullen er zeven verschillende chauffeurs een stuk rijden. De schatting is namelijk dat er ongeveer 30 uur nodig zal zijn om het record te verbreken, waarbij een snelheid zal worden aangehouden van gemiddeld 38 km/u. De lichtste en kleinste personen in het team zullen zich dus inzetten en samen zo efficiënt mogelijk rijden om deze afstand te kunnen behalen. Het wordt een echte technische uitdaging om zo lang met deze zelf geproduceerde auto te rijden. ‘We hebben nog nooit langer dan een paar uur achter elkaar met de auto gereden’, aldus Reinout Sterk, Chief Engineer, ‘we hopen dus dat alle onderdelen in de auto en met name de brandstofcel deze 30 uur zullen volhouden’. Het team heeft er echter alle vertrouwen in dat dit zal lukken en dat ze een nieuw wereldrecord zullen neerzetten. 

 

Hydrogen Efficiency Challenge

Eco-runner won onlangs de Hydrogen Efficiency Challenge: daarin legden ze met 1 kilogram waterstof maar liefst 3.396 kilometer af. 1.000 kilometer op een tank van 450 gram moet dus makkelijk kunnen zou je zeggen.