Eco-Runner wint Eco-marathon: 5407 km op 1 kg waterstof

Eco-Runner wint Eco-marathon: 5407 km op 1 kg waterstof

9 juni 2022 0 Door Arjan de Putter

Met de auto van Amsterdam naar Griekenland en terug op één kilogram waterstof? Eco-Runner Team Delft laat zien dat het mogelijk is. Met een efficiëntie van 486 kilometer op 1m3 waterstof, wat neer komt op 5407 kilometer op één kilogram waterstof, hebben de 23 studenten van de TU Delft afgelopen vrijdag de Eco-marathon gewonnen en wisten ze de concurrentie ver achter hen te laten. 

Na twee overgeslagen edities wegens COVID vond de Eco-marathon, een internationale competitie waarbij het allemaal draait om zo ver mogelijk te rijden met zo min mogelijk brandstof, dit jaar plaats in Nederland. Op het TT Circuit Assen hadden de teams 4 pogingen om een zo goed mogelijk resultaat te neer te zetten. Ethan Kloppenburg, Chief Engineer: ‘We gingen woensdag wat minder hard uit de startblokken dan gehoopt. De uitvoerige technische keuring nam meer tijd in beslag dan vooraf gedacht. Daardoor konden we donderdag pas het circuit op. Na wat testrondes wisten we donderdag aan het einde van de dag gelukkig al een fantastische poging neer te zetten.’ Op de slotdag kwam de leidende de positie van het Eco-Runner team eigenlijk niet meer in gevaar en wist het team hun efficiëntie zelfs nog verder te verbeteren.

Eco-Runner Team Delft
Eco-Runner Team Delft is een zelfsturend team van studenten van de TU Delft. De studenten, allen van verschillende studieachtergronden, ontwerpen en bouwen al sinds 2005 elk jaar zelfstandig een nieuwe auto die op waterstof rijdt. Door te blijven innoveren en de grenzen af te tasten op technisch vlak willen ze het belang van efficiëntie en de potentie van waterstof voor de mobiliteitssector laten zien.Sinds september is het huidige team bezig geweest met de Eco-Runner XII, de nieuwste waterstof aangedreven stadsauto. ‘Het hele team heeft hier een jaar lang naartoe geleefd en bloed zweet en tranen in de ontwikkeling van de auto gestopt. De overwinning is een kroon op dat harde werk en motiveert ons alleen maar meer om verder te gaan met het bouwen aan een innovatieve en duurzamere toekomst van mobiliteit’ aldus Team Manager Axel Stroeve.

Enorme verbetering
Met de behaalde efficiëntie, 5407 kilometer op één kilogram waterstof, hebben de Delftse studenten hun vorige record van 3369 km/kg verpletterd. Axel Stroeve: “We zijn verbijsterd. We hebben zo hard gewerkt en droomden van een efficiëntie zo hoog, maar om het echt waar te maken is een geweldig gevoel!”  

De eerste plek bij de Eco-marathon is voor het team niet de eerste keer. Het team, dat elke editie waar aan het meedeed altijd een top 3 notering wist te behalen, mocht in 2015 ook al eens op de hoogste trede van het podium staan.

Wereldrecordpoging
Het jaar zit er voor de Delftse studenten nog niet op. Over een maand hebben ze nog een wereldrecordpoging op de planning staan. Bij het RDW testcentrum, naast Lelystad Airport, willen ze kijken hoeveel kilometers ze kunnen rijden op één tank waterstof. Vorig jaar wist het team met een beperkte hoeveelheid waterstof van 350 gram bijna 1200 kilometer af te leggen. Het huidige team heeft het doel om dit te overtreffen.