Een Toyota Mirai met de kop eraf?

Een Toyota Mirai met de kop eraf?

7 maart 2023 Uit Door Arjan de Putter

Nu de waterstofauto al een tijdje op de markt is, is er ook een markt van FCEV’s met rijervaring ontstaan. Wat zijn daar de ontwikkelingen? H2 Rijders deed een online onderzoek en ging op zoek naar een jong gebruikte Toyota Mirai van de tweede generatie.

Opvallende prijsverschillen

Via Gaspedaal.nl en Marktplaats zochten we naar een Toyota Mirai van bouwjaar 2021. Natuurlijk worden er ook nieuwe Mirai’s aangeboden (bouwjaar 2022) met een hele lage kilometerstand, maar die feitelijk nieuw zijn. We vonden het volgende:

We vonden een tiental jong gebruikte Toyota Mirai’s met vraagprijzen die variëerden van € 49.750 (een grijze Executive (5 stuks op voorraad- sic), Ebby Road) tot € 75.950 (een zwarte Prestige met slechts 7.500 km bij Louwman Arnhem).

Afb. Toyota Mirai Executive – 2021 – € 49.750 – Ebby Road
Afb. Mirai Executive, 2021, 750 km €57.750 – Vakgarage Paternoster

Waar moet je op letten?

Een nieuwe Mirai is leverbaar vanaf € 70.195. Dan heb je de Dynamic uitvoering. Voor € 73.695 heb je de Executive versie. Die heeft als extra’s ten opzichte van de Dynamic:  Multi LED koplampen (incl. Adaptive High Beam System), 19″ lichtmetalen velgen, glossy (235/55R19), sfeerverlichting LED in 8 instelbare kleuren, dashboard en een Blind Spot Monitor (BSM); dodehoekdetectie. Wil je nog een stapje verder dan heb je in ruil voor € 79.950 de beschikking over een Prestige met nóg meer extra’s: 20″ lichtmetalen velgen, zwart (245/R45R20), Head-Up Display, 10 inch en stoelbekleding van semi aniline leer.

Bij de introductie van de twee generatie Mirai is vooral de Prestige veel verkocht. Dat zie je terug in het aanbod jong gebruikt.

Afb. Mirai Prestige, 2021, 22.000 km – ADG Groep
Afb. Mirai Prestige, 2021, 7.500 km € 75.950 – Louwman Arnhem

Wat valt op?

De zwarte Prestige van 2021 heeft ten opzichte van een volledig nieuwe een prijsverschil van slechts € 4.000. Daar kun je op verschillende manieren tegen aan kijken. Een andere factor die meespeelt is de bijtelling. Op een waterstofauto van 2021 heb je een fiscale bijtelling van 12% (over de hele cataloguswaarde). Op een FCEV van 2023 heb je een fiscale bijtelling van 16%. Dat scheelt dik € 3.000 aan bijtelling.

De prijsverschillen zijn fors: naast Ebby Road biedt ook Vakgarage Paternoster een Mirai met slechts 750 km voor € 57.750. De officiële dealers hanteren vrijwel allemaal prijzen rond de € 74.000 voor een Mirai van 2021. Auto Drente Groningen Groep (ADG Groep) en Oostendorp wijken daar van af: ADG Groep biedt een model aan met de blauwe introductiekleur, 22.000 km en een vraagprijs van € 66.040. Oostendorp een zilvergrijze met 12.500 km voor € 64.950.

Er lijkt een significant prijsverschil tussen het aanbod van de officiële Toyotadealers en de andere (Ebby Road, Vakgarage Paternoster). Ebby Road is volledig gespecialiseerd in jong gebruikte Mirai’s, Paternoster lijkt afgaand op het andere aanbod een Toyota specialist.

Waar op letten bij aanschaf?

De Prestige is de meest luxueuze uitvoering. Let in ieder geval op de ruimte op de achterbank: een uitvoering met zonnedak heeft iets minder hoofdruimte voor de passagiers achterin.  Natuurlijk is de uiterlijke staat van het voertuig een indicatie. En hoewel een Mirai nauwelijks onderhoud behoeft is het verstandig het instructieboekje te bekijken. Mocht er sprake zijn van een grijze importauto, realiseer je dan dat je voor de navigatie bent aangewezen op Carplay of Android Auto.

Garantie

Als je geïnteresseerd bent in een Toyota Mirai waar de kop van af is, informeer dan bij de verkoper goed naar de garantievoorwaarden. De importeur geeft namelijk 10 jaar garantie op Mirai’s die in Europa geleverd zijn en die jaarlijks onderhouden zijn in een dealerwerkplaats.

Die 10 jaar is ook een uiting van vertrouwen in de kwaliteit van de Mirais. Of dat opweegt tegen de prijsverschillen mag iedereen zelf beoordelen.

Een Mirai die niet origineel in Europa is geleverd is te herkennen aan het navigatiesysteem. Als je er niet mee door Nederland kunt navigeren is ie niet Europees. Die ontbrekende navigatie hoeft overigens geen showstopper te zijn: navigeren gaat ook prima met Apple Carplay of Android Auto.

Samenvattend

Wie op zoek is naar een waterstofauto en scherp wil inkopen is een jong gebruikt exemplaar een overweging. Een model uit 2021 kent een lagere fiscale bijtelling dan een volledig nieuwe. Bij een nieuwe kun je natuurlijk de uitvoering helemaal op smaak samenstellen. Naast het aanbod bij het dealernetwerk lijken er flinke prijsverschillen bij een aanbieder als Ebby Road.