Eerste Europese FCEV Truck fabrikant start in Groningen

Eerste Europese FCEV Truck fabrikant start in Groningen

11 juli 2020 0 Door Arjan de Putter

Het Amerikaanse HYZON Motors opent zijn eerste dedicated Waterstof Truck productie faciliteit in Nederland. Dat is meteen het begin van een Europese uitrol.

Het nieuwe Europese hoofdkantoor wordt gevestigd in Groningen. HYZON verwacht dat eind 2021 de eerste 100 FCEV-trucks zijn afgeleverd. 

Holthausen Clean Technologies is een samenwerking aangegaan met HYZON. Samen willen ze producten leveren van hoge kwaliteit, die lokaal geproduceerd worden en voldoen aan Europese normen. Zo ontstaat ook een stimulans voor lokale werkgelegenheid.

Productiefaciliteit Holthausen Cleen Technologies in Groningen

De belangstelling voor emissieloze alternatieven voor diesel trucks is flink toegenomen. Holthausen was al actief in met de ombouw van waterstofvoertuigen zodat er met deze samenwerking snel kan worden ingespeeld op de vraag.

Het management van deze joint venture bestaat uit Max en Carl Holthausen. “Als Europese pioneer in levert Holthausen Clean Technology al enkele jaren brandstof cel vrachtwagens. We zijn vereerd dat we met een Amerikaanse partner, HYZON Motors, de krachten kunnen bundelen zodat we onze Europese klanten de meest geavanceerde brandstofcel technologie kunnen aanbieden.Gemaakt in Europa om aan de Europese CO2 doelstellingen te kunnen bereiken.

HYZON’s initiatief komt op het moment dat de post-Covid-10 economie een belangrijke impuls kan gebruiken. Het Waterstof Plan van de EU (€140 miljard) en de recent bekend gemaakte Nationale Waterstof Strategie (Duitsland – € 9 Miljard) zijn een stimulans om te vergroenen.

HYZON Motors Europe is naar verwachting het eerste bedrijf in Europa dat zero emissie vrachtwagens bouwt. Ze zijn de enige ter wereld die voertuigen aanbied met een totaal toegestaan gewicht van meer dan 40 ton.