Eerste meters waterstof truck Anglo American

Eerste meters waterstof truck Anglo American

13 mei 2022 1 Door Arjan de Putter

Anglo American is een Brits/Zuid-Afrikaans, internationaal opererend mijnbouwbedrijf, met zijn hoofdkantoor in Londen en Johannesburg. Het is ‘s werelds grootste producent van platina en een belangrijke producent van diamanten, koper, nikkel, ijzererts en steenkool. Delfstoffen worden nu vervoerd met een enorme truck met een dieselmotor met 2.700 pk. Die is vervangen door een brandstofcel. Ze tonen in deze video de eerste meters als de truck de fabriek uitrolt.

Een combinatie van 8 parallele waterstofbrandstofcellen levert een vermogen van 800 kW. Aangevuld met vermogen uit het batterijpakket kan een piek van 2MW (2.000 kW) worden geleverd.

Deze mastodonten gebruiken zo’n 2.500 tot 3.000 liter diesel per dag.

Anglo American ziet deze groene truck als een onderdeel van hun mijnbouwproces. Daarom hebben ze ook een eigen zonneveld gebouwd dat de stroom levert voor de electrolyzers. Daarmee wordt de groene waterstof gemaakt waar de truck op rijdt. Per dag kan er 1,4 ton groene waterstof worden gemaakt. Daarvan kan 1 ton per dag worden opgeslagen. Daarmee is leveringszekerheid voor de trucks gegarandeerd.

Anglo American heeft meer dan twee jaar aan dit project gewerkt. Uiteindelijk moeten er alleen al op de lokatie in Mogalakwena (Zuid Afrika) 40 van deze trucks gaan rijden. Anglo American wil uiteindelijk het hele mijnbouwproces 100% zero emissie maken.