Eerste nieuwe Toyota Mirai op de weg in Californië

Eerste nieuwe Toyota Mirai op de weg in Californië

3 maart 2021 0 Door Arjan de Putter

De nieuwe Toyota Mirai heeft zijn eerste kilometers op de openbare weg afgelegd. Dat gebeurde in Lancaster (Californië) en vloeide voort uit een samenwerking met de stad Lancaster.

Het geluk om met de nieuwe Mirai te mogen rijden was slechts voor enkelen weggelegd. De eer om de allereerste te zijn was weggelegd voor Lex Heslin. Heslin is senior project developer voor de Zwitsers/Japanse energiemaatschappij Hitachi Zosen Inova. Heslin werkt samen met de stad Lancaster die zich inspant om de eerste Waterstof Stad te worden.

Volgens Heslin is de Mirai het bewijs dat waterstof goed werkt: “Het heeft een veel groter bereik dan de huidige elektrische auto’s en het kost slechts enkele minuten om te tanken. Batterijen opladen kan soms uren kosten. Californië telt nu 45 waterstofvulpunten. Dat aantal neemt toe tot 100 in 2023 en volgens plan 1.000 in 2030.

Voor burgemeesteer R. Rex Parris speelt de infrastructuur een belangrijke rol: “Batterij-elektrische voertuigen (BEV’s) zijn een belangrijke emissievrije technologie. Helaas putten ze uit het elektriciteitsnet, dat grotendeels afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Voor een grotere acceptatie van grote commerciële elektrische voertuigen voor het vervoer van goederen en mensen zijn echter grotere lithiumbatterijen nodig wat resulteert in een groot aantal nieuwe milieuproblemen. De baanbrekende toepassing van waterstof is langeafstandstransport en zwaar transport. Stel je zelfrijdende, emissievrije vrachtwagens voor die het land kunnen doorkruisen met slechts een paar snelle stops om bij te tanken.

In Nederland moeten we nog even geduld hebben. Eind maart / begin april wordt de nieuwe Mirai in de Nederlandse showrooms verwacht.