Eerste openbare tankstation in Tsjechië open

Eerste openbare tankstation in Tsjechië open

30 juni 2022 0 Door Arjan de Putter

Vitkovice heeft op 28 juni 2022 het eerste openbare waterstoftankstation in Tsjechië in gebruik genomen. De bouw nam slechts twee maanden in beslag en kostte 14 miljoen Tsjechische kronen (€ 570.000) volgens Rodan Broskevic, voorzitter van de raad van bestuur van Vitkovice.

Het tankstation (700 bar) staat bij de ingang van Cylinders Holding. Dit bedrijf leverde ook de hogedrukcontainers voor de vuller, andere onderdelen zijn afkomstig van APT en Vitkovice IT Solutions. Messer Technogas levert de waterstof.

Op proef open

Het station draait nu op proef en is geopend op werkdagen tussen 07:00 en 17:00 uur. Het vullen van een tank kost 2.500 kronen of 100 euro, ongeacht de getankte hoeveelheid.

Het vullen tot een druk van 500 bar duurt ongeveer drie minuten. Het volledig vullen naar 700 bar neemt een extra 50 minuten in beslag volgens de website van Vitkovice. Men heeft de keuze gemaakt om niet voor tanksnelheid te kiezen, maar voor efficiency, met deze methode wordt 70% energie bespaard.

Schaalbaar

“We denken dat deze manier van vullen toereikend is voor kleine wagenparken: je zet er auto’s neer die niet meteen weg hoeven. Je kunt bijvoorbeeld ook ‘s nachts een wagenpark afvullen”, aldus Broskevic. Tot nu toe worden naar verwachting zo’n 10 auto’s per dag gevuld.

Als het aantal auto’s toeneemt kan het tankstation versnellen en uitbreiden.

“We willen het geleidelijk uitbreiden zodat het kan worden gevuld met maximaal 40 auto’s per dag. Eerst moeten we stations bouwen om een ​​bedrijf met waterstof te creëren, zodat auto’s überhaupt kunnen rijden, want als je nergens kunt vullen, kun je niet rijden’, zei hij.

Rodan Broskevic, voorzitter raad van bestuur Vitkovice

Waterstofstrategie Tsjechië

Volgens de waterstofstrategie van Tsjechië, die vorig jaar door de regering is goedgekeurd, zou de prijs van groene waterstof voor auto’s in 2027 kunnen dalen tot het prijsniveau van diesel. Volgens de EU-ministers van transport moeten tegen eind 2025 alle grote wegen in Europa om de 60 kilometer beschikken over een laadstation voor personenauto’s. Laden voor trucks volgt dan vijf jaar later. In 2030 moet om de 200 kilometer kunnen worden getankt met waterstofauto’s.

Andere stations in Tsjechië

Het station van Vitkovice is niet het eerste waterstoftankstation in Tsjechië. Dat is het station in Neratovice dat op 5 november 2009 werd geopend. Dat is echter een niet openbaar station en is bedoeld voor gebruik door de lokale OV-bus.

Ook Orlen Unipetrol opent dit jaar een openbaar tankstation. Dat gebeurt bij Orlen Benzina in het Praagse Barrandov. Dit station is onbemand, vrij toegankelijk en geschikt om grote aantallen auto’s, vrachtauto’s en bussen te vullen. In het najaar van 2022 gaat Orlen Unipetrol ook waterstoftankstations in Litvinov uitrusten met waterstofflessen. Tegen 2030 wil Orlen 28 tankstations in Tsjechië hebben geopend.