Eerste openbare waterstoftankstation in Groningen

Eerste openbare waterstoftankstation in Groningen

7 november 2021 0 Door Wouter Doeven

Na jarenlange inspanning is het eindelijk gelukt: op 12 november opent Holthausen Energy Points het eerste publieke waterstoftankstation van Groningen. Je kunt nabij de energie-neutrale campus van Century Autogroep aan de Bornholmstraat 42 24/7 je auto, busje of vrachtwagen voltanken in 5 à 10 minuten.

De twee initiatiefnemers weten het zeker: rijden op waterstof heeft de toekomst. Alleen al in Groningen zijn er zo’n honderd voertuigen die op waterstof rijden en dat zullen er snel meer worden. Door het nieuwe tankstation is het gemakkelijker om vanuit het noorden naar Den Haag te rijden, met Pesse en Nieuwegein als mogelijke tussenstops om te tanken.

Vernuftige techniek

Door middel van een elektrolyzer wordt ter plekke de groene waterstof geproduceerd. De elektriciteit die hiervoor nodig is, wordt opgewekt door de 43.000 zonnepanelen die op de voormalige vuilstortplaats Woldjerspoor staan. Hierdoor is het maakproces van de waterstof emissievrij, en ook voor de opslag is een energiezuinig proces bedacht.

Het tankstation maakt namelijk gebruik van de techniek van Resato en Torus Cooling: de waterstof wordt door een hydraulisch aangedreven drukverhoger in torus-vormige warmtewisselaar gepompt en tot -40 °C gekoeld, waardoor de grote ondergrondse opslagtank niet continu gekoeld hoeft te worden.

Open dag

Op zaterdag 13 november kunnen geïnteresseerden tussen 09:00 uur en 17:00 uur een kijkje nemen en extra uitleg krijgen over de ingenieuze productie en het tankproces van de groene waterstof.

Het tankstation is mede dankzij de DKTI subsidie H2toGrow van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gerealiseerd.