Eerste waterstof fonds is onderweg

Eerste waterstof fonds is onderweg

14 juli 2020 0 Door Edo Smit

Ondanks dat het aantal stijgende toepassingen in de laatste jaren stijgt, vult waterstof nog maar amper 2 procent van de totale wereldwijde energiebehoefte in. De technologie heeft zich tot heden nog niet kunnen bewijzen. Het aantal waterstof bedrijven met een beurswaarde van meer dan 3 miljard dollar komt nog steeds niet boven de vijf uit. Toch zit er wel beweging in de sector. Landen, en zelfs continenten, vechten om de toekomst van de waterstofeconomie en investeren gigantische bedragen. Europa kondigde vorige week aan tegen 2050 tussen de 180 en 470 miljard euro te investeren in waterstof, als speerpunt van de Europese ‘Green Deal’.

Oliemaatschappijen investeren in waterstof
Vanwege de nog steeds beperkte omvang van de waterstof sector bestaat er tot op heden geen fonds waar beleggers hun investering in deze vrij wisselvallige sector kunnen spreiden. Daar komt gelukkig nu verandering in. Twee voormalige topmannen van Royal Dutch Shell en Exxon Mobil willen eind dit jaar een waterstof fonds oprichten dat alleen in waterstof zal gaan beleggen met de focus op groene waterstof wat door middel van elektrolyse wordt geproduceerd.

Geen verrassing
Dat het toevallig twee voormalige topmannen uit de oliesector zijn die dit waterstof fonds zullen gaan lanceren is geen verrassing. Shell investeert al jaren in onderzoek naar waterstof als brandstof en Exxon gebruikt de technologie al in verschillende projecten. Ook Saudi Aramco heeft bekend gemaakt bij zijn beursgang een deel van de opgehaalde investering in alternatieve brandstoffen te zullen investeren.