Eerste waterstoffiets geleverd aan gemeente Groningen

Eerste waterstoffiets geleverd aan gemeente Groningen

16 augustus 2021 1 Door Arjan de Putter

Gisteren is de eerste fiets op waterstof geleverd, aan – hoe kan het ook anders – de stad Groningen. Hier is de fiets onthaald als een welkome aanvulling op het wagenpark op waterstof, bestaande uit o.a. vuilniswagens, busjes en personenwagens.

Gerrit Griffioen, hoofd Centrale Werkplaats, had de fiets al zo’n 2 jaar op het oog, maar wilde hem alleen als deze aan het tankstation van de firma Holthausen in de gemeente gevuld kon worden. Carl Holthausen was erg gecharmeerd van dit idee en heeft zijn medewerking verleend door het tankstation te voorzien van een slang met de juiste snelkoppeling, waar de waterstof op de juiste druk (300 bar) ter beschikking wordt gesteld.

De fiets past in het voornemen van de gemeente om de binnenstad van Groningen emissie-vrij te maken. Dat zou ook met elektrische voertuigen kunnen, maar die zouden een te grote belasting vormen van het elektriciteitsnetwerk. De waterstof die geleverd wordt door Holthausen is 100% groen, want opgewekt door het zonnepark naast het tankstation.

De fiets gaat nu door verschillende afdelingen van de gemeente uitgeprobeerd worden. Als deze pilot slaagt is de weg vrij voor de aanschaf van meerdere fietsen. Dat zullen wel fietsen worden van het volgende model dat in 2022 op de markt komt, en waarvan de richtprijs zo’n € 3.000 (incl BTW) onder de prijs van het huidige model ligt (nieuwe richtprijs € 6.000 incl BTW – redactie).

Dick van Goch overhandigt de eerste waterstoffiets aan Gert Griffioen van gemeente Groningen