Emissievrij bezorgen met de nieuwe Opel Vivaro-e HYDROGEN

Emissievrij bezorgen met de nieuwe Opel Vivaro-e HYDROGEN

14 februari 2022 0 Door Wouter Doeven

De kogel is door de kerk: de allereerste Opel Vivaro-e HYDROGEN wordt door Miele gebruikt om witgoed emissievrij af te leveren in het Rijn-Main-gebied. “Het slimme concept combineert de voordelen van waterstofaandrijving met de veelzijdigheid en de eigenschappen van onze bestverkochte lichte bedrijfswagen”, aldus Opel-CEO Uwe Hochgeschurtz.

De Opel Vivaro-e HYDROGEN voldoet perfect aan de eisen van de wagenparkbeheerders, waardoor het een ideale oplossing is voor het emissievrij afleggen van grote afstanden. Het ontwerp van de wagen is gebaseerd op de bestaande elektrische Vivaro-e. Met een volle waterstoftank bedraagt de actieradius meer dan 400 kilometer, en de brandstofcel genereert genoeg vermogen voor lange snelwegafstanden. Het tanken duurt drie minuten, en gaat dus ongeveer net zo snel als bij een conventionele diesel- of benzineauto.

Accu voor ondersteuning

Er zit een lithium-ion batterij in van 10,5 kWh, die zorgt v voor een dynamisch piekvermogen, bijvoorbeeld tijdens het wegrijden en accelereren. De batterij-opslag dient als reserve voor dit soort situaties, zodat de brandstofcel altijd onder optimale omstandigheden kan werken. Ook maakt de batterij regeneratief remmen mogelijk en kan hij met een stekker worden opgeladen. Dat levert nog eens extra 50 km volledig elektrische actieradius op.

Overige kenmerken

De waterstof-elektrische bedrijfswagen is leverbaar in de lengtes 4,95 en 5,30 meter, waardoor er tot 5,3 of 6,1 m3 laadvolume met een laadvermogen tot 1.000 kg mogelijk is. Ook heeft de Vivaro-e HYDROGEN bestuurdersassistentiesystemen die de veiligheid verhogen, zoals een achteruitrijcamera met 180 graden zicht, een Blind Spot Alert en een Park Pilot voor en achter.

Het infotainmentsysteem Multimedia Navi Pro is te bedienen met stemherkenning of via het kleuren-touchscreen en is geschikt voor verbinding via Apple CarPlay en Android Auto. Het navigatiesysteem is voorzien van kaarten voor Europa, dynamische routebegeleiding en TMC. Het interieur is tijdens het laden te verkoelen of te verwarmen via OpelConnect en de laadtijden zijn in te plannen via de myOpel-app.

Samenwerking Opel en Stallantis

De nieuwe Vivaro-e HYDROGEN is het gevolg van meer dan 20 jaar aan ervaring op het gebied van de ontwikkeling van waterstof-elektrische voertuigen bij Opel en Stellantis. De productie vindt plaats bij Opel Special Vehicles (OSV) in Rüsselheim. Met de nieuwe Vivaro-e HYDROGEN breidt Opel het aanbod geëlektrificeerde modellen verder uit. Klanten kunnen kiezen voor de aandrijfvorm die het beste past bij hun wensen.