Everfuel bouwt een tweede H2-station met hoge capaciteit in Kopenhagen

Everfuel bouwt een tweede H2-station met hoge capaciteit in Kopenhagen

22 april 2021 0 Door Arjan de Putter

Everfuel is begonnen met de ontwikkeling van zijn tweede tankstation met een hoge capaciteit in Kopenhagen. Het tankstation levert groene waterstof en staat centraal in de Deense hoofdstad, vlakbij de H.C. Ørsted Warmte- en Krachtcentrale.

Het tankstation wordt eerst neergezet voor een gemiddelde capaciteit maar is voorbereid voor opschaling als de vraag toeneemt. Onder voorbehoud van de vergunningsverlening verwacht Everfuel dat het station aan het eind van het tweede kwartaal van dit jaar gereed is.

De vraag naar groene waterstof voor emissievrije mobiliteit neemt toe en dat geldt ook voor onze twee bestaande waterstoftankstations in Kopenhagen. Deze zijn het grootste deel van afgelopen maand voor meer dan 100% benut. Eind maart hebben we baanbrekend werk verricht met onze eerste hoge capaciteit-station in Kopenhagen, dat naar verwachting in juli operationeel zal zijn. We hebben besloten om door te gaan en te beginnen met de ontwikkeling van onze tweede site met een hoge capaciteit”, zegt Jacob Krogsgaard, CEO en oprichter van Everfuel.

In januari tekende Everfuel een overeenkomst met Ørsted voor de afname van groene waterstof van een productiefaciliteit in Avedøre, waardoor Kopenhage de eerste hoge-capaciteit-waterstofhub voor Everfuel is.

Wanneer de twee nieuwe H2-stations volledig operationeel zijn, zal Everfuel 800 tot 1.000 kg per dag kunnen leveren, onder zowel een druk van 350 als 700 bar. Daarmee kan Everfuel voldoen aan de vraag voor grote wagenparken en zware vrachtwagens en bussen. Everfuel streeft actief naar één of twee extra locaties voor de installatie van H2-stations met hoge capaciteit in de regio van Kopenhagen.

De vraag naar waterstof komt ook vanuit de groeiende vloot waterstoftaxi’s in Kopenhagen, die nu bediend worden met twee stations van een eerdere generatie met een beperkte capaciteit. De grondpacht van deze stations loopt af. Eén tankstation met lage capaciteit wordt verplaatst naar Korsør, in de buurt van de Grote Beltbrug, en zal dienen als een corridorstation. Het huidige station van Korsør, met een gemiddelde capaciteit, wordt verplaatst naar een nieuwe locatie in Kopenhagen. Daarmee wordt een efficiënte ontwikkeling en snelle start van de uitgifte van groene waterstof mogelijk gemaakt.

Everfuel

Everfuel maakt groene waterstof voor mobiliteit mogelijk door heel Europa met concurerende waterstof distributie- en vulsystemen. Hun hoofdkantoor is gevestigd in Herning, Denemarken. Het bedrijf is actief in Noorwegen, Denemarken, Zweden, Nederland, Duitsland en België. De ambitie is om in heel Europa verder te groeien. Het bedrijf staat genoteerd bij Euronext Growth in Oslo als EFUEL.