Everfuel investeert in 19 tankstations in Denemarken

Everfuel investeert in 19 tankstations in Denemarken

25 mei 2021 1 Door Arjan de Putter

Everfuel A/S lanceerde op 25 mei het uitrolplan van H2-stations voor Denemarken, gericht op maximaal 19 strategisch gepositioneerde brandstoflocaties voor emissievrij vervoer tegen eind 2023. Het plan is het derde en laatste deel van de Scandinavische groene waterstoftankstrategie van de Everfuel voor vrachtwagens, bussen en auto’s die de belangrijkste verkeerscorridors in Zweden, Noorwegen en Denemarken met elkaar verbinden.

Het Deense netwerk zal bestaan uit door Everfuel ontwikkelde locaties, waaronder de tankstations Esbjerg, Kolding, Aarhus en Korsør die Everfuel vandaag exploiteert en het H2Station met hoge capaciteit in Amager in Kopenhagen, dat op 1 juli 2021 in gebruik zal worden nemen.

De lancering van ons Deense brandstofnetwerkplan maakt het kader voor onze Scandinavische strategie voor het tanken van groene waterstof compleet. We zetten ons in om de uitrol van oplossingen voor veilige productie, distributie en brandstof van groene waterstof naar eindklanten te leiden, te beginnen met onze thuismarkten in Denemarken, Zweden en Noorwegen. Op basis van deze plannen versnellen we nu de dialogen met alle relevante stakeholders om waterstof op schaal te commercialiseren en transport in Scandinavië koolstofvrij te maken“, zegt Jacob Krogsgaard, CEO en oprichter van Everfuel.

Het Deense H2-stationsnetwerk maakt deel uit van Everfuel’s ramp-up fase van het aangekondigde plan om 1,5 miljard euro te investeren in de ontwikkeling van de groene waterstofwaardeketen in Europa en vóór 2030 1 miljard euro aan inkomsten te halen uit de verkoop van waterstofbrandstof aan bussen, vrachtwagens en auto’s. Er zijn grootschalige waterstoftanknetwerken nodig om de EU en Denemarken de gestelde klimaatdoelstellingen te laten halen.

Everfuel wil een Scandinavisch H2-brandstofnetwerk ontwikkelen dat in eerste instantie Noorwegen ten zuiden van Trondheim, Zweden ten zuiden van Stockholm en Denemarken zal bestrijken. Het netwerk ondersteunt het STRING-initiatief voor het opzetten van een waterstofcorridor met tankstations van Hamburg naar Oslo. Dit is gepland als een door de EU medegefinancierd project met een publiek-privaat partnerschap, waarbij belanghebbenden in de hele waterstofwaardeketen worden verenigd. STRING bestaat uit minimaal 13 belanghebbenden in acht regio’s en vijf grote steden in Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen.

Bij Toyota Denmark verwelkomen we deze investeringen in infrastructuur voor waterstof in Denemarken en onze Noordse buren. Waterstof speelt een belangrijke rol bij het verlagen van de CO2-uitstoot en het is van cruciaal belang dat we een stabiele, goed ontwikkelde infrastructuur krijgen als we in Denemarken ons belangrijke en ambitieuze doel van CO2-neutraliteit willen bereiken. De investeringen sluiten ook sterk aan bij het feit dat we zojuist onze gloednieuwe, tweede generatie emissievrije waterstofauto, Toyota Mirai, in Denemarken hebben geïntroduceerd“, zegt Alar Metsson, CEO van Toyota Denmark A/S.

Everfuel selecteert nu locaties en maakt de definitieve locaties later dit jaar bekend.

Bijlage: