Everfuel werkt samen met OKQ8 aan Zweeds netwerk

Everfuel werkt samen met OKQ8 aan Zweeds netwerk

13 juli 2021 0 Door Arjan de Putter

De ambities van Everfuel om een Zweeds netwerk van waterstoftankstations uit te bouwen worden steeds concreter. Vandaag kondigde Everfuel Sweden AB, een volledige dochteronderneming van Everfuel A/S en OKQ8, een samenwerking aan voor de ontwikkeling van een markt voor groene waterstof via een netwerk van stations met bestaande en nieuwe OKQ8-tankstations.

Het netwerk is in de eerste plaats bedoeld voor de heavy users (trucks en bussen), maar biedt ook waterstof (700 bar) voor personenwagens. De uitrol begint bij de grotere steden en de vervoerscorridors tussen Stockholm, Malmö en Göteburg. De ambitie is om hiermee klanten te verleiden de overstap te maken van fossiel naar groene brandstoffen. 

OKQ8 heeft meer dan 400 tankstations in Zweden. Everfuel werkt aan Europese expansie van productie, distributie en het uitrollen van een netwerk van waterstoftankstations.

We hebben sterke partners zoals OKQ8 nodig om de transitie naar emissievrije mobiliteit te stimuleren. Hun leidende positie in Zweden en het uitgebreide tankstationnetwerk vormen een grote aanvulling op onze expertise in veilige en efficiënte productie, distributie en vulling van groene waterstof aan eindgebruikers“, zegt Jacob Krogsgaard, de CEO van Everfuel. “Onze samenwerking zal de beschikbaarheid van groene waterstof als brandstof voor mobiliteit vergroten, wat een voorwaarde is voor een koolstofarme samenleving.

We willen al onze klanten helpen bij de transitie en waterstof is een spannend toekomstig alternatief en is een belangrijke stap voor Zweden om zijn klimaatdoelstellingen te bereiken. Er is een sterk partnerschap nodig om de ontwikkeling van de waterstofmarkt in Zweden mogelijk te maken en Everfuel heeft uitgebreide kennis en ervaring op dit gebied“, zegt Karin Hellgren, Hoofd Communicatie van OKQ8.

Everfuel wordt verantwoordelijk voor de exploitatie van de waterstoftankstations en de levering van groene waterstof. De ambitie is om in 2024 10 locaties in gebruik te hebben. Samen willen ze de eerste grote klanten overtuigen om over te stappen om deze stations mogelijk te maken. Everfuel en OKQ8 zijn ver in hun gesprekken en kondigen binnenkort meer informatie over deze uitrol aan.

In april kondigde Everfuel de ambitie aan voor Zweden, gericht op 15 strategisch gepostioneerde locaties tegen eind 2023. Daarvan zullen er naar verwachting veel samen met OKQ8 worden gerealiseerd. Het Zweedse netwerk maakt onderdeel uit van de Scandinavische brandstofstrategie van Everfuel voor vrachtwagens, bussen en auto’s, die de belangrijkste verkeerscorridors van Zweden, Noorwegen en Denemarken met elkaar verbinden.