Fiets op waterstof vanaf deze zomer te koop in Nederland

Fiets op waterstof vanaf deze zomer te koop in Nederland

4 juni 2020 0 Door Edo Smit

De markt in waterstoffietsen lijkt weer een stapje dichterbij. Op 1 juli wordt de waterstoffiets Alpha van het Franse bedrijf Pragma Industries officieel gepresenteerd in Nederland.

De Nederlander Dick van Goch gaat als Agent Commercial France de fiets op de Nederlandse markt brengen. Het eerste exemplaar van de Alpha kwam vorige week in Nederland aan. De eerste Alpha waterstoffiets had een tankinhoud van 2 liter bij een druk van 200 bar. Het nieuwste model kan getankt worden op 300 bar.

Pragma bedolven onder aanvragen

Na berichten in diverse media, waaronder ook een bericht op Tweewieler.nl, werd fietsfabrikant Pragma Industrie in Biarritz (Zuidwest-Frankrijk), bedolven onder informatieaanvragen. Van Goch zegt hierover in het Waterstof Magazine: “Een waterstofbedrijf uit Hoogezand toont belangstelling, maar ook verschillende gemeenten door het hele land, universiteiten, hogescholen en grote bedrijven. Particulieren hebben ook interesse, maar waarschijnlijk is de eerste generatie fietsen daarvoor nog te duur.” De levertijd van de Alpha waterstoffiets is kort, de fabriek in Frankrijk heeft ongeveer 150 exemplaren op voorraad.

Waterstoffiets

Hoge kostenpost voor tanken

“Het tanken van een waterstoffiets is nog wel een uitdaging”, zegt importeur van Goch in het artikel. “De goedkoopste oplossing is een tankbeurt vanuit een gasfles met waterstof via een veredelde vulslang, maar een eigen waterstoftankstation behoort ook tot de mogelijkheden. Dan praten we al snel over een kostenpost van 250.000 euro voor een tankstation dat zelf waterstof produceert. Als wordt getankt vanuit flessen bedraagt de investering 29.000 euro. In de toekomst streeft de fabrikant er naar fietsen te leveren die 350 bar kunnen tanken. Via een speciale nippel kunnen ze dan worden gevuld bij een autotankstation.”

Kosten per fiets 7.500 euro

Van Goch verwacht dat de verhuurbedrijven, universiteiten en overheidsinstellingen tot de eerste klanten gaan behoren. Bij de aankoop van meerdere exemplaren wordt het hele pakket, waaronder fietsen en tankvoorziening, beter betaalbaar. De waterstoffietsen kosten 7500 euro per stuk exclusief btw. Vanaf deze zomer zijn ze al leverbaar.

Bron: Tweewieler.nl

Foto: Pragma Industries