Fijnstofzuiger

Fijnstofzuiger

11 februari 2021 0 Door Arjan de Putter

Natuurlijk is het fijn om comfortabel lange ritten te kunnen maken en onderweg in een paar minuten weer een volle tank te hebben. Dat is immers wat je primair van een goede auto mag verwachten. En het mooie van rijden op waterstof is dat je water als een circulaire grondstof gebruikt: je maakt er waterstof van die de auto aandrijft en weer als water de auto verlaat. Maar wist je dat jouw waterstofauto nóg een bijdrage aan een schoner milieu levert? Hij filtert namelijk de fijnstof uit de lucht!

Gevaarlijke lucht

De lucht die we inademen mag dan schoon zijn, maar toch minder schoon dan we denken. Ongezonde lucht is gevaarlijk en verhoogt het risico op astma, COPD en longkanker. Heb je een longziekte, dan merk jij vaak als eerste dat er veel fijnstof in de lucht zit.

Het Longfonds heeft een site waarop je kan checken hoe het met de luchtkwaliteit op jouw locatie is gesteld.

Maar niet alleen jouw lichaam heeft last van ongezonde lucht, ook de brandstofcel houdt er niet van. In de brandstofcel wordt lucht in contact gebracht met waterstof. Daarbij komt stroom vrij om de elektrische motor aan te drijven.

Lucht bevat behalve zuurstof ook stofdeeltjes en gassen die schadelijk zijn voor de brandstofcel. Daarom worden deze er uit gefilterd.

Het filter van de Hyundai Nexo bestaat uit vier lagen:

  1. Laag 1 is gemaakt van hoogwaardig statisch PP-non-woven materiaal. Dat zeeft de korrelige materialen en fijne deeltjes uit de lucht.
  2. Laag 2 filtert ultrafijnstof en korrelige materialen. Het moet een lage luchtweerstand hebben én goed filteren. Daarom is het gemaakt van een hoogwaardig statisch PP-non-moven-materiaal.
  3. De derde laag is een koolstoflaag. Deze verzameld chemische materialen zoals zwaveldioxide (SO2) en butaan (gemaakt van verschillende koolstoffen).
  4. De vierde laag beschermt en ondersteunt de deeltjeslaag. Het behoudt de fysieke vorm van het filter tijdens het filterproces.

Het filter werkt zó goed dat het 97% van het fijnstof (0,3 tot 0,5 micrometer) uit de lucht filtert.

Om je een idee te geven van de omvang in vergelijking met een menselijke haar:

Bij een onderhoudsbeurt vervangt de monteur dit filter door een nieuwe. Het oude filter wordt daarna vernietigt.

Maken waterstofauto’s de lucht schoner?

Al in de  jaren ’90 van de vorige eeuw maakte Saab reclame dat wat er uit de uitlaat van de Saab 9000 kwam schoner was dan de (Londense) lucht die er in ging. Laten we het er op houden dat de luchtkwaliteit een flinke rol speelt.

Dat zelfde geldt voor waterstofauto’s: ze halen daadwerkelijk fijnstof uit de lucht. De hoeveelheid varieert: in een stedelijke omgeving is doorgaans meer fijnstof dan op het platteland.

Maar, net als elke auto komt er ook fijnstof vrij van banden- en remmenslijtage. Als bestuurder heb je invloed op de mate waarin dat gebeurt.

Maken waterstofauto’s de lucht per saldo schoner? Dat hangt af van de plek waar je rijdt en van je rijstijl. Ten opzichte van auto’s zonder fijnstoffilter, leveren ze in ieder geval een significante bijdrage. Van auto’s met een verbrandingsmotor wint de waterstofauto met gemak, daar kan geen fijnstoffilter iets aan veranderen.

Elke extra waterstofauto op de weg is dus goed nieuws, niet alleen voor mensen met ademhalingsklachten.