First Mode bouwt een 2MW brandstofcel

First Mode bouwt een 2MW brandstofcel

4 maart 2021 0 Door Arjan de Putter

First Mode is een gespecialiseerd bedrijf dat hele speciale voertuigen bouwt. Ze werkten onder andere mee aan het Mars-voertuig. Maar ze maken nu ook een brandstofcel met een vermogen van maar liefst 2 MW!

Stel je een gebouw voor van drie verdiepingen hoog en een gewicht van 500 ton. Dat is waar je aan moet denken bij de ultra-class transporttrucks die geschikt zijn om tot 300 ton erts van dagbouwmijnen naar nabijgelegen verwerkingsfabrieken te vervoeren. Anglo American exploiteert vloten van deze vrachtwagens van dinosaurusformaat. Elke truck verbrandt duizenden liters diesel.

“Het gaat om heel veel diesel en je hebt tientallen machines continu in bedrijf”, zegt Chris Voorhees, directeur van First Mode. Door een van deze transportvoertuigen buiten bedrijf te stellen, wordt een hoeveelheid CO2-uitstoot bespaard die overeenkomt met die van 10.000 dieselauto’s.

Binnen enkele maanden brengt First Mode de generator die in Seattle wordt gebouwd naar Zuid-Afrika. Daar wordt hij ingebouwd in een transporttruck voor Anglo American.

(Foto: Anglo American}