FrieslandCampina neemt eerste melkwagen op waterstof in gebruik

FrieslandCampina neemt eerste melkwagen op waterstof in gebruik

13 juli 2021 0 Door Arjan de Putter

FrieslandCampina zet een ferme stap met het terugbrengen van de CO2-uitstoot van het transport tussen boerderijen en productielocaties. Deze was de afgelopen 10 jaar al met 18,1% verlaagd. Met de ingebruikname van een 50-tons melkwagen op waterstof wordt de uitstoot verder gereduceerd.

De auto wordt ingezet in de regio Groningen omdat daar een infrastructuur is om te kunnen tanken. Het is dan niet verwonderlijk dat er voor Hyzon, gevestigd in Winschoten, als leverancier is gekozen.

Hans Wieleman, Manager Milk Logistics bij FrieslandCampina: “We blijven onszelf uitdagen en verbeteren, stap voor stap. Ruim vijf jaar geleden is FrieslandCampina gestart met het gebruik van liquid natural gas (LNG) als schonere brandstof voor de melkwagens en hebben we pompstations in heel Nederland – met succes – gestimuleerd om deze brandstof te leveren. Nu proberen we hetzelfde met waterstof mogelijk te maken in nauwe samenwerking met producent Hyzon en vervoerder Transport Groep Noord. Transport is en blijft belangrijk voor de verdere verduurzaming bij FrieslandCampina. Samen met deze betrokken partijen willen we de klimaatimpact van onze melkwagens tot een minimum beperken.”