GM neemt aandeel in Nikola en verzorgt de productie

GM neemt aandeel in Nikola en verzorgt de productie

10 september 2020 0 Door Edo Smit

General Motors en Nikola zijn een strategisch partnerschap overeengekomen, waarbij GM een belang van 11% in de Amerikaanse startup neemt. Met deze overeenkomst wordt GM Nikola’s Amerikaanse productiepartner, te beginnen met de langverwachte emissievrije pick-up Nikola Badger.

GM zal vanaf eind 2022 zowel de BEV- als de brandstofcelversie van de Badger voor Nikola produceren. General Motors zal ook de pick-up ontwikkelen tot de productiefase en de homologatie overnemen. Voor een deel verzorgt Nikola zelf de verkoop en marketing van haar elektrische pick-up, die begin december in Arizona wordt gepresenteerd. Nikolas zegt dat “om deze aankondiging te vieren”, het nu pre-orders voor de Badger accepteert voor een aanbetaling van $ 100.

Als onderdeel van de overeenkomst zal Nikola ook het Ultium-batterijsysteem van General Motors en de Hydrotec-brandstofceltechnologie gebruiken. In totaal bedragen de overeengekomen bijdragen in natura ongeveer twee miljard dollar, die Nikola met eigen aandelen zal betalen. De financiële voordelen voor General Motors worden geschat op vier miljard dollar. De bedrijven verwachten dat de deal in september wordt goedgekeurd door de autoriteiten.

Waterstof vrachtwagens

Naast Europa wordt GM ook Nikola’s exclusieve brandstofcelleverancier, niet alleen voor de Badger maar ook voor de Class 7 en 8 trucks. Nikola verwacht in tien jaar tijd ongeveer vier miljard dollar te besparen op de aandrijflijn en meer dan een miljard dollar aan engineering- en validatiekosten.