Groene waterstof uit Abu Dhabi

Groene waterstof uit Abu Dhabi

21 januari 2021 0 Door Arjan de Putter

Het beeld dat in het Midden-Oosten louter oliepompen staan, mag worden bijgesteld. Als geen ander heeft men hier door dat om een van ‘s werelds grootste energieleveranciers te blijven, er groene energie moet worden geleverd. Het grote voordeel van deze streek: de zon schijnt er in overvloed en een zelfde overvloed is er wat betreft financiële middelen. In Abu Dhabi ziet men kansen om groene waterstof te exporteren. Gaat waterstof net zo gewoon worden als benzine?

De hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, Abu Dhabi, heeft een zogenaamd Memorandum of understanding (MoU) getekend voor de expert en productie van groene waterstof. Dit is aangekondigd in een officieel persbericht. Het MoU is ondertekend door Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC), Abu Dhabi staatsinvesteerder Mubadala en de holding company ADQ die eigendom van de staat is.

Het plan is om zowel groene als blauwe waterstof te exporteren. De productie van de blauwe waterstof wordt gecoördineerd door ADNOC.

In een andere overeenkomst kwam Abu Dhabi Future Energy Co, ook bekend als Masdar, met Siemens Energy AG overeen om groene waterstof te maken in Masdar City. Siemens bouwt al een waterstof demonstratie plant bij het Mohammed bin Rashid al Maktoum Solar Park in Dubai.

Abu Dabhi vermarkt beide waterstofversies in het buitenland en in het thuisland.