Grote investeringen in H2 in Zuid Korea

Grote investeringen in H2 in Zuid Korea

8 maart 2021 0 Door Arjan de Putter

Hyundai Motor, SK Group, Hanwha, POSCO en Hyosung investeren gezamenlijk € 30 miljoen in de waterstofeconomie. SK Group stopt daarvan € 13 miljoen in de bouw van productiefaciliteiten met een jaarlijkse capaciteit van 30.000 ton waterstof. Het doel is om in 2023 te starten met leveren in het gebied rond Seoel. De capaciteit is voldoende om 200.000 FCEV’s van waterstof te voorzien.

Hyundai Motor investeert bijna € 8 miljoen in R&D voor waterstofauto’s en de bouw van nieuwe waterstofvulpunten.

POSCO investeert € 7 miljoen in onderzoek naar waterstof als alternatief voor het gebruik van kolen bij de productie van staal.

Deze samenwerking krijgt de steun van de Zuid-Koreaanse regering. Het noemt deze investeringen een mijlpaal voor het streven van het land naar een groenere economie.

SK Group en Hyundai Motor Group vergroten hun participaties in de waterstofindustrie. Deze strekken zich uit tot de installatie van waterstof-brandstofcelpompen en snelladers voor elektrische voertuigen bij de tankstations van de SK Group in heel Zuid-Korea. De SK Group heeft aangekondigd om hun huidige wagenpark van 1.500 fossiele voertuigen te vervangen door elektrische voertuigen van Hyundai.

Deze investeringen zijn overigens nog vrij bescheiden in relatie tot de investering van € 1,4 miljard die SK Group heeft geïnvesteerd in de samenwerking met Plug Power. Plug Power levert waterstof brandstof cellen, waterstofvulstations en elektrolyzers aan de Koreaanse en andere Aziatische markten.

SK E&S heeft een ontwikkelbedrijf voor waterstof opgericht dat vanaf 2023 elk jaar 30.000 ton vloeibare waterstof moet produceren en 250.000 ton blauwe waterstof vanaf 2025. SK E&S heeft de ambitie om een wereldwijd eco-industrie te worden. Het bedrijf moet hernieuwbare energie integreren door de activiteiten uit te breiden naar alle gebieden van productie, distributie en levering van waterstof.

Voor de verkoop van waterstof gebruikt SK E&S de benzinestations en truckstops van SK Energy. Tegen 2025 wil het bedrijf jaarlijks 280.000 ton waterstof kunnen leveren.

SK Holdings heeft een Hydrogen Business Development Center opgericht dat de leiding over de lange termijn waterstofprojecten op zich neemt van de energiebedrijven van SK.

De Zuid-Koreaanse premier Chung Sye-kyun verklaarde dat de regering een systeem wil opzetten om elke fase van dit project te ondersteunen. Dat omvat zowel productie van waterstof, de distributie en de toepassing. In 2019 werd een plan gelanceerd om in 2022 drie steden te hebben ontwikkeld die volledig op energie uit waterstof moeten functioneren.