H2X op weg naar Europese certificering

H2X op weg naar Europese certificering

4 oktober 2022 Uit Door Arjan de Putter

H2X Global is een Australische fabrikant van aandrijflijnen en gefocust op absolute duurzaamheid. Zij hebben een robuust platform van elektrisch aangedreven voertuigen, maar het toevoegen van een waterstof aandrijflijn heeft gezorgd voor groei. Ze hebben in september 2022 typegoedkeuring aangevraagd voor hun eerste four wheel drive pick up truck op waterstof: de Warrego.

De Warrego ondergaat nu de laatste validatie- en verificatietestprocedures in Nederland met als doel om Europese en wereldwijde typegoedkeuring te krijgen. Ook de Australische testprocedures beginnen binnenkort.

video: de H2X Warrego

H2X Global maakt een hele serie van bedrijfsvoertuigen. Het is de bedoeling om de aandrijflijn van de Warrego ook voor andere voertuigen te gebruiken.

CEO Brendan Norman zei dat de focus om verschillende redenen op een Europese release lag. Dat heeft ook te maken met de aanwezigheid van een waterstofinfrastructuur in combinatie met beschikbare overheidssteun.

Afb Warrego – praktisch gebruik

“De Warrego is in wezen een demonstratievoertuig dat we aan verschillende klanten kunnen aanbieden om de beschikbaarheid van een AWD-lichte bedrijfswagen te versnellen.”

Brendan Norman, CEO van H2X Global

De eerste release heeft een brandstofcel met een vermogen van 60 kW die is aangesloten op een hybride batterij/supercondensator. Hij beschikt over 4 tanks, 700 bar, type 4. Het totale motorvermogen is 260 kW. Met 6 kg waterstof moet de Warrego 450 kilometer verder komen. De topsnelheid is 130 km/h en de pick up truck weet in 8,1 seconden van 0 naar 100 km/h te sprinten.

Beschikbaarheid

De Warrego wordt geproduceerd in de H2X fabriek in Sale, Victoria.

Afb. H2X Warrego – vooraanzicht.