HyDeal Ambition: 100% groene waterstof voor €1,5 per kilo

HyDeal Ambition: 100% groene waterstof voor €1,5 per kilo

11 maart 2021 0 Door Arjan de Putter

Na twee jaar onderzoek en vertrouwelijke voorbereiding heeft een groep van 30 Europese energie pioniers hun “HyDeal Ambition” officieel bekend gemaakt. Zij willen vóór 2030 100% groene waterstof door heel Europa leveren tegen een kostprijs van € 1,5 per kilogram.

De groene waterstof wordt gemaakt door elektrolyzers die worden aangedreven door zonnepanelen in Spanje. Daar mee wordt gestart in 2022. De zonnepanelen moeten in 2030 totaal 95 GW aan vermogen leveren. De elektrolyzers hebben dan een totale capaciteit van 67 GW. Dat resulteert in een jaarlijkse productiecapaciteit van 3,6 miljoen ton groene waterstof. Deze wordt geleverd aan afnemers in de energie, industrie en mobiliteitsectoren via pijpleidingen en opslag. De hoeveelheid komt overeen met de totale Franse olieconsumptie in anderhalve maand.

De aanpak om te leveren is gefaseerd: de eerste leveringen worden in Spanje en het zuidwesten van Frankrijk verwacht. Daarna volgt het oosten van Frankrijk en Duitsland.

Om echt impact te maken met de transitie van waterstof speelt de prijs van waterstof een belangrijke rol.

De 30 deelnemers van HyDeal Ambition starten een reeks van projecten en partnerships. Het eerste initiatief wordt binnen een jaar in Spanje verwacht met de realisatie van een aantal zonneparken met een capaciteit van bijna 10 GW.

De deelnemers van HyDeal Ambition zijn: