Hyundai Nexo verbreekt wereldrecord: 887 km op 1 tank

Hyundai Nexo verbreekt wereldrecord: 887 km op 1 tank

14 mei 2021 1 Door Arjan de Putter

De Hyundai Nexo blijkt een zuinigheidswonder: in 2019 vestigde Bertrand Piccard een wereldrecord door 778 km uit één tank te halen. De Australiër Brendan Reeves wist dat record met ruim 100 km aan te scherpen tot 887,5 km.

Brendan Reeves is een Australische Hyundai rally rijder die met een gewone ‘straatauto’ vertrok vanaf Essendon Fields in Melbourne. Na een gespannen rit met de focus op zuinig rijden kwam hij na 807 km op de boordcomputer aan in Broken Hill. Omdat hij nog flink wat bereik over had, besloot hij door te rijden naar Silverton. Silverton is een stad in de outback en het meest bekend als setting voor Mad Max 2. Vandaar hij reed hij nog 60 km verder om met een compleet lege tank te eindigen op de Wilangee road voorbij Eldee Station.

Tijdens deze rit verbruikte de Nexo in totaal 6,27 kg waterstof, gemiddeld 0,706 kg/100 km. Hij reinigde 449.100 liter lucht tijdens deze reis, een hoeveelheid die 33 volwassenen gedurende 1 dag inademen.

Volgens Hyundai nam de trip dertien uur en zes minuten in beslag met een gemiddelde snelheid van 66,9 km/h. Na 686 km lichtte het lampje van een naderende lege brandstoftank op, terwijl er nog 200 km bereik over was op dat moment.

Een vertegenwoordiger van de RACV verzegelde de tank bij de start van de reis en een vertegenwoordiger van de NRMA controleerde het zegel aan het einde van de trip.

Reeves: “Als rally coureur wilde ik altijd al een wereldrecord vestigen, maar ik heb nooit verwacht dat dat op deze manier zou zijn.

Toen we ‘s ochtends vroeg vanuit Essendon Fields vertrokken, voelde ik me meteen thuis in de Nexo, hij is erg makkelijk te rijden: de bediening is intuïtief en makkelijk te gebruiken, de zit positie is excellent en de stoelen zijn erg comfortabel. De Nexo is in zijn element op een open weg, met zijn lange bereik en verfijnd interieur en zijn zachte fluisterestille brandstofcel elektrische aandrijflijn.

Ik was continu de efficiency van de Nexo aan het controleren om het maximum uit elke kilogram waterstof te halen. Dat lukte me met technieken uit het rally rijden door zo ver voor me uit te kijken als mogelijk, samen met tips van mijn vader om een truck zo efficiënt mogelijk over een lange afstand te rijden is het dus mogelijk om veel meer dan het officiële bereik uit de Nexo te halen.