HYVIA: nieuw waterstof ecosysteem van Renault en Plug Power

HYVIA: nieuw waterstof ecosysteem van Renault en Plug Power

3 juni 2021 0 Door Arjan de Putter

Vandaag kondigden Renault en Plug Power HYVIA aan. Deze joint venture is eveneens eigendom van beide partners. David Holderbach, met meer dan 20 jaar ervaring in strategische, product- en internationale verkoop, is er aan het roer gezet. Hiermee is een volgende stap in het proces van Renault gezet.

Turn key

Dat HYVIA een samentrekking is van HY (Waterstof) en VIA (weg) zal niemand verbazen. HYVIA wil turn key oplossingen bieden voor de lichte bedrijfsvoertuigen: de voertuigen zelf, waterstoftankstations, groene waterstof plus onderhoud en beheer van wagenparken.

Frans feestje

De uitvoering van de activiteiten vindt plaats in Frankrijk. Het hoofdkantoor wordt gevestigd in Villiers-Saint-Frédéric, waar ook het R&D-centrum voor bedrijfsvoertuigen van de Renault Group is gevestigd. 

De proces-, productie- en logistieke teams komen in Flins. Eind 2021 wordt daar gestart met de assemblage van brandstofcellen en tankstations.

De eerste voertuigen, gebaseerd op de Renault Master, worden geassembleerd in de fabriek van Batilly. De brandstofcelintegratie wordt uitgevoerd door PVI, een dochteronderneming van Renault Group, in Gretz-Armainvilliers.

David Holderbach

Drie uitvoeringen

De eerste drie brandstofcelvoertuigen die HYVIA op de markt brengt, zijn gebaseerd op het platform van de Renault Master. Eind 2021 moeten ze in Europa beschikbaar zijn, tegelijkertijd met de tankstations en de levering van groene waterstof. De bussen zijn bedoeld voor:

  • Goederenvervoer: een bestelwagenversie of een chassis met cabine voor grote volumes of
  • Personenvervoer: de busversie voor de stad

Luca de Meo, CEO van Renault Group is blij met deze stap:

Als pionier op het gebied van nieuwe energieën en de Europese leider in elektrische lichte bedrijfsvoertuigen streeft Renault Group haar doel na om tegen 2030 de groenste mix op de markt te hebben met de oprichting van HYVIA. Deze joint venture integreert het hele ecosysteem van waterstofmobiliteit op een unieke manier, van het voertuig tot infrastructuur en kant-en-klare diensten voor klanten. De ontwikkeling van deze geavanceerde technologie zal ons in staat stellen om onze industriële basis te versterken en nieuwe waardegenererende activiteiten in Frankrijk op te zetten in dit veelbelovende segment.

Net als Andrew Marsh, CEO van Plug Power:

Plug Power is een leider in oplossingen ten behoeve van het waterstofecosysteem, met meer dan 40.000 brandstofcelsystemen die worden ingezet, 110 laadstations die meer dan 40 ton waterstof per dag kunnen distribueren. Plug Power is een technologische leider in groene waterstofoplossingen door elektrolyse. Met HYVIA brengen we waterstofmobiliteit naar Frankrijk en Europa.