Hyzon Motors bouwt grootste brandstofcel productie faciliteit

Hyzon Motors bouwt grootste brandstofcel productie faciliteit

4 maart 2021 2 Door Arjan de Putter

Om te kunnen voldoen aan de vraag naar zware waterstoftrucks heeft Hyzon Motors aangekondigd de grootste fabriek voor brandstofcel membraan elektroden (Membrane Electrode Assembly – MEA) van de VS te bouwen. Dat gebeurt bij het nieuwe Hyzon Innovatie Center in Bolingbrook, Illinois, net buiten Chicago.

De MEA is het kritieke onderdeel van een brandstofcel en maakt ongeveer 70% uit van de kosten van de totale brandstofcel stack. Momenteel worden MEA’s op commerciële schaal geproduceerd in Canada, Europa, Japan, Korea en China. De kleinere MEA-productie in de VS was tot nu toe een bottle neck voor de levering en kosten voor de productie van Amerikaanse brandstofcelvoertuigen.

Als de fabriek straks op volle toeren draait heeft deze een capaciteit om voldoende MEA’s te kunnen bouwen voor 12.000 waterstoftrucks per jaar. De fabricage start naar verwachting in het vierde kwartaal van 2021. Er is dan 2.600 vierkante meter fabricageruimte. In een tweede fase kan worden doorgegroeid naar een oppervlak van 7.400 vierkante meters. Hyzon verwacht dat hier 50 full time banen gecreëerd zijn.

Volgens George Gu, voorzitter en medeoprichter van Hyzon zei “het nieuwe Hyzon Innovation Center is essentieel voor onze strategie om de Amerikaanse toeleveringsketen voor waterstof uit te breiden, de productiekosten van brandstofcellen te verlagen en om lokale banen te creëeren.” 

Craig Knight, CEO en medeoprichter van Hyzon, is blij met de opening van deze fabriek: “We zien nu al een substantiële vraag naar in Europa en verwachten dat Noord-Amerika dit voorbeeld snel zal volgen.”

Het Hyzon Innovation Center doet onderzoek en ontwikkeling naar materialen voor brandstofcellen, elektrolysers, halfgeleiderbatterijen, geavanceerde elektrische aandrijflijnen, technologieën voor autonoom rijden en productietechnologieën voor groene waterstof.

Naast het Hyzon Innovation Center beschikt Hyzon over twee faciliteiten in Rochester (New York). Eén doet dienst als testfaciliteit voor brandstofcellen, de ander als het Amerikaanse hoofdkantoor, productiefaciliteit van brandstof cel motoren en een voertuigintegratiecentrum. Het bedrijf produceert bedrijfsvoertuigen in de Nederlandse vestiging in Winschoten door een joint venture met Holthausen Clean Technology BV.