IMMORTAL ontwikkelt high performance fuel cell voor zware trucks

IMMORTAL ontwikkelt high performance fuel cell voor zware trucks

20 april 2021 0 Door admin

Een nieuw Europees consortium met de naam IMMORTAL gaat met een budget van € 3,8 miljoen, voor drie jaar ondersteund door de European Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU), nieuwe materialen ontwikkelen voor brandstofcellen voor zware  trucks die een minimale levensduur hebben van 30.000 uur. Bij een gemiddelde snelheid van 50 km/h praat je dan over een brandstofcel die 1,5 miljoen kilometer mee gaat.

IMMORTAL staat voor IMproved lifetiMe stacks fOR heavy duty Trucks through ultrAdurabLe components. 

De industriële en academische partners in dit project werken samen om materialen en componenten die in eerdere FCH-JU-projecten veelbelovend zijn gebleken. De vier grote industriële partners van IMMORTAL zijn:

 • Johnson Matthey (brandstofcellen)
  Werkt aan elektrokatalysator- en membraancomponenten en integreert in membranen met katalysatorcoating met katalysatorlagen die zijn afgestemd op verbeterde prestaties en een lange levensduur
   
 • Bosch (ontwikkelaar en fabrikant van brandstofcelsystemen)
  Ontwikkelt testprotocollen voor brandstofcellen en brandstofcellenstacks. Werkt eveneens aan versnelde stresstestprotocollen voor zowel kleine als hele grote brandstofcellenstacks
   
 • FPT Industrial (aandrijflijnen)
  levert systeemvereisten en analyses die leiden tot een schatting van de IMMORTAL-stackkosten
   
 • AVL (ontwikkeling aandrijflijnen)
  Levert een tweede cellstackplatform.
   
 • CNRS Montpellier
  Leidt het project en werkt aan ontwikkeling van versterkte membranen en elektrolysekatalysatoren
   
 • IMTEK (onderzoeksgroep Universiteit Freiburg)
  Onderzoekt degradatiemechanismen met behulp van chemische en structurele technieken.
   
 • Pretexo
  levert projectmanagement en communicatieondersteuning.

Jo Godden, Managing Director van Johnson Matthey’s Fuell Cells, is trots op deze samenwerking: “Het ontwikkelen van een robuuste brandstofcel-aandrijflijn om het vrachtvervoer geen CO2 meer te laten uitstoten, is van cruciaal belang voor het bereiken van de netto-nul doelen over de hele wereld. Johnson Matthey is er trots op om deel uit te maken van het project IMMORTAL waarbij onze in decennia opgedane ervaring met brandstofcellen tot voordeel van alle partijen wordt ingezet.

Bart Biebuyck, Executive Director van FCH-JU, verklaart “Met de ambitieuze doelstelling om de transportemissies tegen 2050 met 90% te verminderen, moeten we ervoor zorgen dat EU-bedrijven voorop blijven lopen in de zware sector. Projecten zoals IMMORTAL zijn absoluut essentieel om de kosten van componenten te verlagen en het concurrentievermogen van vrachtwagens op waterstofbrandstofcellen te vergroten, een sector die naar verwachting exponentieel zal groeien in het komende decennium.