Toekomstvisie trucks

Onlangs uitte Auke Hoekstra zijn toekomstvisie ten aanzien van zwaar transport: zware elektrische trucks zijn de toekomst. De redactie van H2 Rijders vroeg mij om een reactie.

Ik ben het met Auke eens dat het lang heeft geduurd maar de elektrische aandrijflijn voor trucks gaat er nu echt komen. Er zijn nog mooie ontwikkelingen in wording die dit proces kunnen gaan versnellen, zoals de batterij ontwikkeling en inderdaad de aandrijflijn ontwikkeling.

Wat voor mij nog steeds een grote vraag is hoe we die 120.000 vrachtauto’s, die in NL rondrijden, allemaal s ’nachts gaan laden? Ik zit nu veel bij transportbedrijven waar we nu al tegen de grenzen van het netwerk aan lopen met een klein aantal elektrische trucks. Ik zie ook veel industrieterreinen waar meerdere transportbedrijven zitten en dan vraag ik me af hoe dat allemaal georganiseerd gaat worden. Stel je hebt op dat industrieterrein totaal 200 trucks (en vele heftrucks en etc.) te laden hebt met gemiddeld energiebehoefte van 400 kWh per nacht. Dat is 80 MWh aan stroombehoefte. Misschien kunnen we dat allemaal oplossen maar wat gaat dat kosten en hoelang gaat dat duren? En dat moet natuurlijk wel groen zijn anders roeien we achteruit. Hoe gaan we efficiënt, zonder lange wachttijden van de chauffeur het overdag tussenladen regelen? Hoeveel snellader heb je dan niet nodig en waar komen die?? En dan zitten we in NL nog in een zeer gunstige omstandigheid. Hoe zal dat in andere landen te organiseren zijn waar het netwerk nu al overbezet is?

En dan komt toch waterstof als serieuze optie naar voren. Groene waterstof hebben we nodig voor de industrie, verwarming etc. en het allerbelangrijkste de opslag van de groene energie voor als het donker is en geen wind staat. Er komen dus grote hoeveelheden waterstof en ook daarnaast zijn nog fantastische opslagmethodes in wording, bijv. H2-Fuel, waarmee je dezelfde energiedichtheid bereikt als diesel en een truck dus grote afstanden kan afleggen zonder tussentijds tanken.

En ook met de huidige stand van de techniek kan je een H2 station met 7,2 kg/min in 10 min 500 km laden en gaan met die banaan. Dat is muziek in de oren van de vervoerders.

Laten we vooral in de mogelijkheden van alle zero-emission oplossingen denken en die paden goed ontwikkelen. Er ontstaat nu veel beweging op beide fronten van vol elektrisch en waterstof en laten we die zo veel mogelijk versterken. We hebben het hard nodig!

Tags

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
Ingediend door Eric Beers op