Innovaties bij Toyota

Innovaties bij Toyota

1 februari 2021 0 Door Arjan de Putter

Wie de markt voor elektrische auto’s volgt herkent de uitdaging voor het produceren van voldoende batterijen. Voor waterstofauto’s speelt iets vergelijkbaars: er moeten voldoende brandstofcellen en waterstoftanks worden gemaakt. Toyota intensiveert de inspanningen om die onderdelen te maken.

Vorige week zei premier Yoshihide Suga in het Japanse parlement dat hij wil dat in 2035 100% van de Japanse nieuwe autoverkopen elektrisch zijn. Onder elektrisch wordt in dit geval batterij elektrisch, hybrides, plug-in hybrides en brandstofcelauto’s verstaan.

Toyota brengt binnenkort de nieuwe Mirai op de Nederlandse markt. Deze heeft een groter bereik dan het vorige model. Dat is onder meer te danken aan een derde brandstoftank. Die wordt ontwikkeld door Toyoda Gosei Co., een bedrijf uit de Toyota-groep dat autoonderdelen van rubber en hars produceert.

De nieuwe tank die Toyoda Gosei ontwikkelde is aan de binnenkant bedekt met een uniek harsmateriaal dat bestand is tegen de hoge druk van 700 bar. Daarvoor bouwden ze een nieuwe fabriek, Mie Prefecture, om deze tank in massaproductie te kunnen bouwen. Met de investering was een bedrag van 12 miljard Yen (€ 95 miljoen) gemoeid.

Zonder die investering in deze fabriek zou de nieuwe Mirai nooit kunnen worden gefabriceerd volgens Yoshikazu Tanaka, de hoofdingenieur van Toyota en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van deze FCEV.

Toru Koyama, CEO van Toyoda Gosei gaf aan dat ze deze tanks in de toekomst ook voor andere auto’s inclusief bedrijfsvoertuigen willen leveren.

Aichi Steel Corp., een Toyota-dochteronderneming die staalproducten voor auto-onderdelen maakt, zei dat het een speciaal roestvrij staal heeft ontwikkeld dat bestand is tegen waterstof onder hoge druk als materiaal voor Mirai-componenten, zoals waterstofhouders, zonder kostbare zeldzame metalen te gebruiken.

Toyota Industries Corp., dat momenteel auto-onderdelen maakt en de RAV4-SUV’s van Toyota assembleert, heeft een nieuwe luchtcompressor gelanceerd om effectief lucht inclusief zuurstof naar de generator op de Mirai te brengen.

Denso Corp., een bedrijf uit de Toyota-groep en een van ‘s werelds grootste leveranciers van auto-onderdelen, produceert hoogwaardige siliciumcarbide-vermogenshalfgeleiders voor de Mirai FCV in een poging het elektriciteitsverbruik te verminderen en het brandstofverbruik van voertuigen te verbeteren, aldus het bedrijf.