IVECO eDAILY FCEV onthuld op IAA

IVECO eDAILY FCEV onthuld op IAA

19 september 2022 0 Door Arjan de Putter

Iveco Group en Hyundai Motor Company hebben op 19 september op IAA Transportation 2022 in Hannover de eerste IVECO eDAILY Fuel Cell Electric Vehicle onthuld.

Eerder in juli kondigden de twee bedrijven gezamenlijk waterstofaangedreven IVECO BUS-voertuigen aan die zijn uitgerust met het brandstofcelsysteem van Hyundai, met verwachte relevante voordelen op het gebied van prestaties en emissies. Op de IAA onthullen ze de eDAILY Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV). De DAILY is IVECO’s bestverkochte en langst in productie zijnde grote bestelwagen. Inmiddels is deze met tal met traditionele en methaan/bio-methaan aandrijvingen omvat, en nieuwe batterij elektrische voertuigen (BEV) modellen. En nu dus ook met een waterstofbrandstofcel aandrijflijn.

Het werkende eDAILY FCEV-prototype is uitgerust met Hyundai’s 90 kW waterstofbrandstofcelsysteem en een 140 kW electromotor. Zes tanks bieden een gecombineerde opslagcapaciteit van 12 kg waterstof. Het GVW (bruto voertuiggewicht) prototype van 7,2 ton is getest in Europa en bevestigt een rijbereik van 350 km, een maximaal laadvermogen van 3 ton en een tanktijd binnen 15 minuten. Terwijl eDAILY BEV, dat vandaag ook op de IAA is gelanceerd, het meest geschikt is voor korte ritten, is de eDAILY FCEV een ideale optie zijn voor leveringen waarbij een groot bereik met een hoog laadvermogen nodig is.

Een integraal onderdeel van de eDAILY FCEV is het batterijpakket van FPT Industrial, het aandrijflijnmerk van Iveco Group, terwijl het brandstofcelsysteem van Hyundai de nieuwste stap is in de meer dan 20 jaar durende reis van waterstofmobiliteit van het bedrijf. De geavanceerde brandstofceltechnologie van Hyundai wordt al in verschillende toepassingen gebruikt, vooral in de bedrijfswagensector. Het systeem legde meer dan 4,5 miljoen km af in Zwitserland op zware vrachtwagens en toonde zijn krachtige prestaties en betrouwbaarheid. De slogan “Engineered by Iveco Group, powered by Hyundai” weerspiegelt deze wederzijds voordelige samenwerking en zal ook de motor zijn voor soortgelijke toekomstige initiatieven.

“Na de recente aankondiging dat IVECO BUS zijn toekomstige door waterstof aangedreven bussen zal uitrusten met onze brandstofcellen, is de waterstofaangedreven eDAILY een ander concreet voorbeeld van wat we kunnen bereiken door samen te werken bij het versnellen van de overgang naar koolstofneutraliteit.

De samenwerking tussen de twee bedrijven is zeer succesvol gebleken en we verwachten de komende jaren meer resultaten.”

Martin Zeilinger, hoofd ontwikkeling commerciële voertuigen van Hyundai Motor Company

“Op de dag dat we aankondigen dat ons batterij-elektrische eDAILY-project is uitgekomen, zijn we verheugd om de eerste waterstofaangedreven eDAILY aan de wereld te presenteren. Op basis van dit prototype streven we ernaar om tegen eind volgend jaar een kleine serie FCEV-bestelwagens uit te rollen voor proef met geselecteerde klanten.

Deze spannende mijlpaal in onze duurzaamheidsreis is het resultaat van de succesvolle samenwerking tussen Iveco Group en Hyundai Motor Company en laat zien hoe we in korte tijd tastbare resultaten kunnen behalen door onze krachten te bundelen.”

Marco Liccardo, Chief Technology & Digital Officer IVECO Group

Iveco Group en Hyundai onderzoeken ook andere samenwerkingsopties, variërend van cross-selling van producten in geselecteerde wereldwijde regio’s tot gezamenlijke ontwikkelingen op het gebied van voertuigautomatisering en connectiviteit. Daarnaast overweegt Hyundai ook mogelijkheden van FPT Industrial in te kopen op het gebied van de volgende generatie conventionele aandrijflijnen voor bedrijfsvoertuigen. Dergelijke ontwikkelingen tonen de toewijding van de bedrijven aan om elke waardevolle kans te benutten en de twee partijen hebben er vertrouwen in dat de lopende projecten in de nabije toekomst resultaten zullen opleveren.

De eDAILY FCEV is te zien op de stand van IVECO in hal 24, Deutsche Messe AG, op de IAA Transportation van 20 tot 25 september.