Jaguar Land Rover bezig met ontwikkeling waterstof

Jaguar Land Rover bezig met ontwikkeling waterstof

2 juli 2020 0 Door Edo Smit

Jaguar Land Rover wil dat, na de in 2018 geïntroduceerde Jaguar I-Pace, nog meer elektrische auto’s van het concern hun toetreden doen in de opkomende markt. De nieuwe Jaguar XJ wordt als volledige elektrische auto gelanceerd en ook landrover is bezig met de elektrificatie van een SUV.

Waterstofauto Project Zeus
Volgens verschillende media komt er naast de volledig elektrische modellen mogelijk ook een waterstofauto. Jaguar Land Rover werkt samen aan de ontwikkeling van een SUV op waterstof met verschillende partners uit de (lokale) industrie. Het project heeft intern de titel ‘Project Zeus’ toegewezen gekregen. Het project bevindt zich nog in de beginfase. De deelnemende partners zullen de waterstoftechnologie gedurende enkele jaren evalueren en ontwerpen. De samenwerking is een logische stap en komt de snelheid van het ontwikkelen ten goede.

Intern document
De online Automotive pagina AutoExpress beroept zich op een intern document. Hierin staat het volgende: “Jaguar Land Rover ontwikkelt samen met partners van wereldklasse uit onderzoek en industrie het prototype van een brandstofcelvoertuig op waterstof. Het project voorziet in het concept van een SUV met een premium brandstofcel. Deze stoot geen uitlaatgassen uit. Ook heeft de auto de kenmerkende eigenschappen van Jaguar Land Rover op het gebied van lange afstand, snel tanken, trekvermogen, off-road capaciteit en prestaties bij lage temperaturen”.

Niet van gisteren
Kort na de lancering van de Jaguar I-Pace focust Jaguar Land Rover zich al op de ontwikkeling van e-mobiliteit en waterstof. Het is echter nog niet bekend wanneer en onder welk merk zo’n model in productie zal gaan. Volgens het interne document dat AutoExpress naar eigen zeggen heeft ingezien hoopt de Britse regering concurrentievoordeel te behalen door meer focus en een snellere ontwikkeling op het gebied van elektrische waterstofvoertuigen.