Juha Kankkunen racet met Toyota Yaris op H2 in Ieper

Juha Kankkunen racet met Toyota Yaris op H2 in Ieper

12 augustus 2022 0 Door Arjan de Putter

De Toyota GR Yaris H2 met waterstofmotor is van 18 tot en met 21 augustus in Ieper (België) te bewonderen bij de WRC Ardeca Ypres-Rally Belgium. Achter het stuur: niemand minder dan rally-legende Juha Kankkunen.

Het is de publieke lancering van de nieuwe GR Yaris met waterstofmotor. De motor is gebaseerd op het zelfde turboblok als dat van de ‘gewone’ Toyota Yaris.

Juha Kankkunen was kampioen in 1986, 1987, 1991 en 1993. Zijn laatste titel won hij met een Toyota. Kankkunen rijdt één etappe van elke wedstrijddag tijdens de Rally van Ieper. De Yaris heeft de status van testwagen en legt als eerste alle etappes.

De deelname van de 63-jarige Fin is een gevolg van zijn uitgesproken ambitie om de nieuwste hybride specificaties van de GR Yaris Rally1 te testen. Dat is de auto die momenteel deelneemt aan het WRC.

De aandrijflijn van de nieuwe GR Yaris H2 is ontwikkeld in de GR Corolla H2 die in juni deelnam aan de 24 uur van Fiji. Toyota WRC-baas Jari-Matti Latvala deelde toen de auto met de oprichter van het Toyota-team Akio Toyoda. Daarna was Latvala er van sterk van overtuigd dat waterstof een toekomst heeft in de rallysport.

Foto: Sutton Images