Kia ontwikkelt waterstofauto gewoon door

Kia ontwikkelt waterstofauto gewoon door

20 juni 2020 0 Door Edo Smit

Dat Daimler geen vertrouwen meer heeft in waterstof blijkt wel uit het stopzetten van de ontwikkelingen en productie van zijn waterstof personenauto’s. Bij Hyundai-Kia denken ze er anders over en gaat de ontwikkeling gewoon door.

De eerste waterstofauto van Kia staat nog steeds op de planning voor eind 2021. Of dat ook haalbaar is weet COO Emilio Herrera van Kia Motors Europe niet: “ik weet niet of de planning onder deze omstandigheden wordt aangehouden. We hebben de techniek binnen het concern en blijven het door ontwikkelen. Het is belangrijk om een waterstofauto in de line-up te hebben. Het is een statement, want voor de verkoopvolumes hoef je het niet te doen. De Nexo (van Hyundai) is erg kostbaar en je kunt vandaag de dag amper ergens tanken. We hoeven de auto niet nu direct te hebben, maar we willen hem wel, op het juiste moment. De brandstofcel bevindt zich nu waar de elektrische auto een jaar of zeven terug was. Laat ons de techniek uitkristalliseren, dat geeft ons voorsprong. We ontwikkelen nu voor de toekomst.”

Kia Stinger op waterstof?
Met zijn grote V6 motor past de snelle sportsedan niet in zijn huidige vorm in de toekomstvisie van het automerk. De Stinger vormt nu het boegbeeld van het bedrijf. COO Emilio verteld: “De volgende Stinger moet of een stekkerhybride, of een elektroversie zijn, want een krachtbron met een grote CO2-uitstoot kan dan niet meer. Het past ook niet in de filosofie van Kia. We onderzoeken nu de mogelijkheden voor het model”. Hij voegt er aan toe dat er echter nog geen besluit is genomen.

Relatief weinig animo
Samen met Hyundai is Kia een van de weinige merken die zich nog richt op de ontwikkeling van waterstof. Daimler heeft onlangs de handdoek in de ring gegooid voor de personenwagens en is kort daarna de samenwerking aangegaan met vrachtwagenbouwer Volvo. Een geplande samenwerking tussen Honda en General motors gaat ook niet door. Het Duitse automerk BMW maakt duidelijk de techniek ongeschikt te vinden voor personenauto’s, maar blijft de technologie wel door ontwikkelen. In Nederland leveren alleen Toyota en Hyundai waterstofauto’s.