Moeten we waterstof versnellen of juist vertragen?

Moeten we waterstof versnellen of juist vertragen?

5 december 2020 0 Door admin

Wie op waterstof rijdt herkent het terugkerend patroon in de media en uit zijn omgeving: om waterstof te maken is veel (groene) stroom nodig. NRC schreef woensdag 2 december een artikel met als kop “Stroomvraag stijgt 35 procent door waterstofplannen van Noord-Nederland’. Wie alleen de koppen leest denkt als snel ‘oei, dat is niet goed’. Een groep experts reageerden met een artikel op de website van New Energy Coalition met relevante zaken die niét in het artikel stonden. We leggen de zaken voor je naast elkaar.

Het NRC-artikel samengevat

Plannen van Groningen, Drenthe en Friesland om groene waterstof te maken, overtreffen de kabinetsambitie royaal. De stroombehoefte en de kosten van die nieuwe fabrieken verontrusten experts. De voorgestelde oplossing is om het maar wat kalmer aan te doen.

Het volledige artikel vind je op Stroomvraag stijgt 35 procent door waterstofplannen van Noord-Nederland – NRC

De reactie van New Energy Coalition samengevat

Onderstaande experts zijn van mening dat daarmee probleem en oplossing worden omgedraaid.

In werkelijkheid namelijk is de oplossing voor genoemd probleem voor de hand liggend: versnel de productie van groene energie met offshore wind zoveel mogelijk; activeer daarnaast de import van waterstof uit ‘zonnelanden’, die overigens al in de startblokken staan; accepteer – net als recentelijk Natuur & Milieu – blauwe waterstof met CC(U)S als tussenoplossing; en sluit coalities met de omringende landen.

Het echte probleem is de klimaatverandering ten gevolge van CO2 uitstoot. Om dit probleem op te lossen is de grootschalige introductie van waterstof een van de sleutelfactoren. Dit verklaart ook waarom in alle scenario’s waterstof een cruciale component van de energietransitie en daarmee de kans om ‘Parijs’ te halen vormt.

De reactie van New Energy Coalition is getekend door de volgende experts:

Jeroen van Hoof, vz WEC NL
prof. em. Catrinus Jepma, RUG / New Energy Coalition
prof. Coby van der Linde
Dr. René Peters, TNO
prof. Jan Willem Velthuijsen, PwC
prof. Ad van Wijk, TUD

Het volledige artikel vind je op Reactie artikel NRC 2 december – New Energy Coalition

Wat vindt jij?

Moet er op de rem worden getrapt of moet er juist stevig gas worden gegeven? Laat het ons weten en vul de poll in!