Nikola Motor Company na beursgang binnen een week in waarde verdubbeld

Nikola Motor Company na beursgang binnen een week in waarde verdubbeld

1 juli 2020 0 Door Edo Smit

Ze hebben nog geen één rijdende auto afgeleverd, maar toch is het bedrijf op de beurs in een week in waarde verdubbeld. Op 9 juni piekte de waarde van het Amerikaanse bedrijf Nikola Motor Company op 34 miljard dollar. Dat is meer dan de beurswaarde van Ford, terwijl Nikola Motors verwacht dit jaar geen enkele truck te verkopen. In een paar weken tijd is het aandeel van Nikola iets gezakt, naar 22 miljard dollar. Nog steeds veel voor een bedrijf zonder omzet. “niets kan schelen” hoe ver in de toekomst de opleverdatum nog ligt. “Ze geven meer om de milieu-impact van waar wij mee bezigt zijn”, verteld CEO en oprichter Trevor Milton.

Nikola zet in op waterstof
Waar Tesla kiest voor de ontwikkeling van een volledig elektrische aandrijving voor vrachtwagens, heeft Nikola Motor Company grote verwachtingen van vrachtwagens met een brandstofcel. “Nikola’s belangrijkste inkomstenstroom bestaat uit vrachtwagens”, aldus Milton. “We kunnen ongeveer 750.000 dollar, of meer, verdienen per verkochte truck. Dat is bijna vijf keer zoveel als wat onze concurrenten per vrachtwagen verdienen. Dit komt omdat wij brandstoftechnologie die we zelf bezitten erin stoppen. Wij produceren ook de waterstof. Zo verdienen we ons geld.”

Volgens Milton bieden vrachtstoffen met brandstofcellen veel voordelen voor de transportsector. Denk aan een grotere actieradius zonder grote gewichtstoename. Voor langere afstanden is de brandstofcel dus aantrekkelijker.

Brandstofcellen maken het verschil
Nikola Motor Company hoopt zich te onderscheiden ten opzichte van Tesla’s laadnetwerk met de ontwikkeling van brandstofcellen. “Het kost meer energie om waterstof te produceren dan om een elektrische vrachtwagen op te laden”, vertelt Milton. Nikola wil de aanvoer van waterstof zelf controleren door het bouwen van waterstofstations langs grote snelwegen, zodat ze de goedkoopste energie kunnen aanbieden. Er ligt al voor 10 miljard dollar aan orders klaar, onder meer van bierbrouwer AB InBev.

Sceptisch over beursgang
Niet iedereen is even optimistisch als het gaat om de beursgang van het Amerikaanse bedrijf. Op de beleggingsapp Robinhood is het bedrijf een van de populairste aandelen. Wel staat Nikola op de zesde plek van aandelen waar investeerders op speculeren een daling, ook wel shorts genaamd.  

Shortseller Andrew Left betwijfelt of dat het bedrijf ooit er in slaagt om de vrachtwagen in massaproductie te nemen. Tesla toont binnenkort tijdens de ‘Battery Day’ volgens geruchte baanbrekende accutechnologie.